School promoot regenboogselfies om holebi’s te steunen: “Alle leerlingen moeten zich hier veilig voelen”

© evb

© evb

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Leerkrachten en leerlingen van Don Bosco Haacht startten dit schooljaar het initiatief GSA (“gay-straight alliance”). De groep hoopt het debat rond seksuele diversiteit open te breken en organiseerde gisteren het eerste project.

Erik Van Eycken

Op de school bestaat al enkele jaren een holebiwerking, NotSoDifferent. Tijdens gesprekken met leerlingen werd vastgesteld dat de stap naar deze werking voor sommigen niet laagdrempelig genoeg was.Iedereen en ongeacht welke seksuele voorkeur kan zich nu bij de GSA aansluiten. Deze alliantie onderneemt acties om ervoor te zorgen dat iedereen op school zichzelf kan zijn. Dat zegt een van de organiserende leerkrachten Katrien De Groot, lerares geschiedenis die samen met leerkracht Maxim De Rouck het initiatief nam: “We willen verdraagzaam met seksuele diversiteit omgaan. Eerder onderzoek gaf onthutsende resultaten over het negatieve gedrag van jongeren tegen leeftijdsgenoten aan. Leerlingen moeten zich veilig voelen op school. De GSA overstijgt het stereotiepe hokjesdenken en moedigt alle leerlingen aan om te ijveren voor een positieve schoolomgeving. Om duidelijk te maken dat Don Bosco tolerant is, hangt voortaan permanent een regenboogvlag buiten.”

Ook stoere jongens

Donderdag organiseerde de school alvast de #RainbowYourSelfie-actie. Tijdens de middagpauze kregen leerlingen de kans in groep een selfie te nemen en deze te posten via de hashtag #rainbowdbh. De deelnemers werden beloond met een gratis hotdog.

“Je hoort de scheldwoorden, zoals ‘homo’ op school wel vaker. Ook al beseffen jongeren vaak niet goed wat ze zeggen, is dit een klap in het gezicht bij holebi's”, zegt Beatrice Bocks (17). “Maar deze actie mist zijn doel duidelijk niet. We merken zelfs dat de stoere jongens ook selfies posten. De campagne zit natuurlijk nog in de kinderschoenen en het zal duren vooraleer het went, toch denk ik dat holebi's na vandaag een veiliger gevoel hebben”, zegt Ayina Philip (17). De ouders van Sien Vandervelde (17) vormen een holebikoppel: “Deze actie heeft voor mij natuurlijk een speciale betekenis. Sommigen vinden mijn thuissituatie wat vreemd, maar daar kan ik inmiddels mee leven”, zegt ze.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen