Direct naar artikelinhoud
Review

'Ten oorlog special: Onder Vlaamse velden': zo wordt de oorlog tastbaar

Arnout Hauben trekt opnieuw naar het front van de Eerste Wereldoorlog Langemark, een slaperig dorpje in de Westhoek.

Voor wie als tiener archeoloog wilde worden, is de job er een als die van Indiana Jones. Maar voor alle anderen is het weinig avontuurlijk. Ploeteren in de grond, slechts af en toe iets van historische waarde bovenhalen.

Het klinkt ook niet als een spitante inhoud van een primetime televisieprogramma. Zelf noemt Arnout Hauben het stoer van de VRT om het nieuwe seizoen op Eén af te trappen met een reeks over archeologie. Laten we het een op zijn minst gedurfd, zij het berekend risico noemen. In handen van de doorwinterde tv-maker wordt zelfs gortdroge materie plots erg kwiek. Zo ook deze Ten oorlog special.

Begin dit jaar kreeg Hauben de kans om mee te gaan graven in Langemark. Voor een keer blijft hij op eenzelfde plek. Zonder zijn kompanen, ook. Zonder ontmoetingen.

Om de traagheid van het werk wat vaart te geven, gaat Hauben wel op bezoek in lokale boerderijen. En om de vondsten beter in de kijker te zetten, haalt hij alles uit de kast om te achterhalen aan ze wie toebehoorden. Op een confronterende manier, zoals gisteren wanneer hij resten van een lichaam aan een Nieuw-Zeelander kan linken. Zo wordt zelfs ploeteren in de grond even heel ontroerend.

Hauben slaagt er in de oorlog tastbaar te maken. Zonder te verzanden in saaie schooltelevisie, dankzij zijn oprechte, haast jongensachtige geestdrift.

Elke maandag om 21.15 uur op Eén