Gewezen schooldirecteur die N-VA’ers vergeleek met collaborateurs is vrijgesproken

© rr

Met zijn uitspraak dat “bepaalde N-VA'ers rechtstreekse erfgenamen van de collaborateurs van toen zijn”, maakte ex-schooldirecteur Eddy Desmet uit het Oost-Vlaamse Ronse zich niet schuldig aan laster en eerroof. De man deed zijn beklag in een forse email naar minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homan (N-VA). De strafrechter in Oudenaarde sprak hem vrij.

Paul Darragas

“Ik had een vrijspraak verwacht”, reageert Eddy Desmet, de gewezen ex-directeur van de basisschool Dr. Ovide Decroly in Ronse. De Ronsese N-VA-mandatarissen schepen Brigitte Vanhoutte, OCMW-voorzitter Wim Vandevelde en partijvoorzitter Tijl Rommelaere hadden tegen hem een klacht wegens laster en eerroof ingediend nadat hij in een email naar Homans N-VA had vergeleken met nazi’s en stelde dat kinderen van N-VA’ers niet welkom waren in zijn school. De man werd toen preventief geschorst en later zelfs uit zijn functie gezet.

Daarnaast moest Desmet zich dus ook verantwoorden voor de rechtbank. Het parket vroeg evenwel zelf de vrijspraak omdat Eddy Desmet zijn uitlatingen niet op een openbare plaats geuit had. Precies het openbare karakter is cruciaal om van laster sprake te kunnen zijn. De strafrechter is nu gevolgd.

Signaal

Desmet zelf zegt dat hij nooit heeft gezegd dat kinderen van N-VA'ers niet welkom waren op school. “De hele heisa had ik nooit verwacht en had ik dat geweten, dan had ik die uitspraken over de N-VA'ers nooit gedaan. De ontzetting uit mijn functie vecht ik wel aan bij de Raad van State. Momenteel geef ik les in een andere school en voor de schoolbanken staan, is nog altijd het liefste wat ik doe. In elk geval ben ik blij dat deze zaak achter de rug is en ik heb geen rancune.”

De drie Ronsese N-VA'ers, die zich geschaad voelden en zich burgerlijke partij stelden, berusten in het vonnis en zeggen dat ze met de klacht een signaal wilden geven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen