Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Zo heet is de peper in de pikantste hamburger van België

De sambal tussen de hamburger die onze reporter verorberde is afgeleid van de Carolina Reaper, de heetste peper ter wereld (1,5 tot 2 miljoen Scoville). De broers Staf en Mathias Coppens proefden hem vorig jaar in 'Het Lichaam van Coppens'. Puur is die peper zo goed als oneetbaar, maar ook verwerkt in een sambal is die nog extreem pikant.

MCe

Wilbur Scoville heeft in 1912 een systeem bedacht waarmee tot op vandaag de heetheid van pepers in een schaal uitgedrukt wordt: de Scovilleschaal. De eenheid Scoville Heat Units (SHU), geeft de hoeveelheid capsaïcine aan, de werkzame stof in pepers. Capsaïcine ontleedt niet door koken en verdampt dus nauwelijks. De Scovilleschaal duidt aan hoeveel keer de extracten van de pepers verdund moeten worden, zodat er uiteindelijk geen scherpte meer waar te nemen valt. Hoe hoger het aantal verdunningen, hoe heter de peper. Pure capsaïcine heeft een waarde van 15 tot 16 miljoen SHU. Een gewone paprika of tomaat behoort ook tot de peperfamilie en heeft een waarde van 0 SHU. Voor een ‘gewone’ Jalapeño zijn, naargelang het exemplaar, 2.500 tot 8.000 verdunningen nodig. Om de schaal even in perspectief te plaatsen: een gerecht wordt als heet ervaren bij een Scovillewaarde tussen de 500 en de 1.000 SHU.

Hier vind je een overzicht terug van de SHU-waarden voor de bekendste pepersoorten.

Onze reporter at de pikantste hamburger van België in brasserie De Rotonde in Melveren (Sint-Truiden). Die video kan u bekijken via onderstaande link.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer