© Luc Daelemans

Wanneer we echt geloven in de meerwaarde van cultuur, dan zullen we zelf uit de startblokken moeten schieten

Limburg is geen cultuurwoestijn. Er zijn tal van fantastische projecten en verrassende initiatieven. In vergelijking met ons inwonersaantal, heeft onze provincie de meeste cultuurcentra en die behoren tot de drukst bezochte in Vlaanderen. Dat is goed nieuws, want cultuur nuanceert en laat je nadenken. Het voegt de 50 tinten grijs toe of net heel veel kleur. Net zoals fijn werk, lekker eten en drinken, tijd voor vrienden en familie en een leuke straat om in te wonen, is cultuur nodig om gelukkig te zijn.

Indra Dewitte

Maar we moeten eerlijk zijn: over het algemeen bengelen we helemaal onderaan de culturele ladder. Wanneer we de cultuurcentra niet meerekenen, is onze cultuurparticipatie bedroevend klein, kleiner dan elders in Vlaanderen. We maken en produceren een pak minder: minder podiumproducties, minder concerten en festivals, tentoonstellingen en musea. En alsof dat nog niet genoeg is, slagen we er bijna niet in om structurele subsidies binnen te halen. Die subsidies krijg je na een soort ‘cultuurexamen’ via een onderbouwd dossier. Uit een analyse van de cijfers blijkt dat de Limburgers niet alleen weinig meedoen aan dat examen, ze zijn ook vaker gebuisd. Vorig jaar werden amper 14 dossiers ingediend en maar de helft haalde de eindstreep. Daarmee is onze regio zwaar ondervertegenwoordigd. Terwijl we 13 procent van de bevolking uitmaken, rijven we maar 2,53 procent uit de beschikbare geldomslag binnen.

Dat moet beter, we moeten ambitieuzer zijn. Minister van Cultuur Sven Gatz en gedeputeerde Igor Philtjens hebben voorlopig extra geld uitgetrokken voor een Cultuurplan Limburg, waarbij het de bedoeling is dat onze regio weer aansluiting vindt met de rest van Vlaanderen. Maar dat is onvoldoende. Vooral omdat het cultuurplan maar twee jaar geldig is, tot aan de volgende verkiezingen van 2019. We mogen niet naïef zijn, dat is te kort dag om alles recht te trekken. Wanneer we echt geloven in de meerwaarde van cultuur, dan zullen we zelf uit de startblokken moeten schieten. Het is een verhaal van iedereen. Limburgse politici zullen moeten laten zien wat ze kunnen wanneer het nieuwe Vlaamse regeerakkoord op tafel komt. Dan moeten ze pleiten voor een Cultuurplan Limburg bis én voor de erkenning van Z33 als eigen Vlaamse kunstinstelling. Daarnaast moeten de instellingen en culturele centra zichzelf kritischer in de spiegel kijken. Meer samenwerking en kruisbestuiving, ook internationaal en interregionaal. Minder angst om ons erfgoed uit te spelen. Bokrijk, het Gallo-Romeins museum en het unieke mijnerfgoed zijn wereldtop. En tot slot zijn er trekkers nodig. Dit is belangrijk voor ons allemaal. Waar wachten we op om de handschoen op te nemen?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer