Videospeler inladen...

Mohamed El Bachiri ("Jihad van liefde") wint Prijs van de Gelijkheid

Mohamed El Bachiri, de auteur van "Jihad van liefde",  krijgt van de vzw Curieus de Prijs van de Gelijkheid 2017. El Bachiri zorgde voor een van dé tv-momenten van vorig jaar toen hij in "De afspraak" op Canvas opriep tot een jihad van liefde. Loubna, zijn grote liefde en de moeder van zijn kinderen, was een van de slachtoffers van de aanslag in Maalbeek.  

In Hilversum, in Nederland, mocht hij zijn inspirerende boodschap brengen tijdens een TED-talk. Via zijn passage in "De afspraak" (herbekijk de video hierboven) kon hij daarna met zijn pleidooi voor meer menselijkheid, broederlijkheid en liefde miljoenen mensen tot in elke vezel van hun lijf raken. Het werd de meest bekeken video ooit op de Vlaamse televisie. Volgens Curieus "boog hij het onmetelijke verdriet dat hem was aangedaan door terreur op een bijzonder veekrachtige manier om in een moedig betoog voor meer liefde, verzoening, dialoog en menselijkheid".  Met de prijs bekroont vzw Curieus iemand die zich ingezet heeft voor gelijkheid en verbondenheid. Eerder kregen ook Reinhilde Decleir en Ish Ait Hamou de prijs al.

"Het was bijna een magisch moment voor mij", zegt El Bachiri. "Ik had echt het gevoel dat ik kon verbinden. Het was alsof ik Kerstmis vierde met vijf miljoen mensen." Samen met David Van Reybrouck goot hij afgelopen lente zijn liefdesboodschap ook in een boek, een mix van poëzie en zijn getuigenis. Het is een toegankelijk boek omdat hij ook veel jongeren wil bereiken. "We mogen nog zo verschillend zijn, toch lijken we op elkaar. De mens is tot het allermooiste in staat. We hebben allemaal iets goed in ons."

"Daarom reiken we met trots de Prijs van de Gelijkheid 2017 uit aan Mohamed El Bachiri", zegt Curieusvoorzitter Jan Roegiers. "Een bijzonder moedige man die al sinds 22 december 2016 - de dag waarop hij ons recht in de camera aankeek en opriep tot een jihad van liefde, op ons verlanglijstje prijkte als festivalgast. Mohamed kiest voor dialoog in plaats van confrontatie, voor liefde in plaats van polarisatie."

Curieus reikt de prijs uit op vrijdag 15 december - tijdens het Festival van de Gelijkheid - in de Balzaal van Vooruit in Gent.  

Meest gelezen