© REUTERS

Website crasht nadat Stephen Hawking voor het eerst dé thesis online zet

De beroemde wetenschapper en astrofysicus Stephen Hawking heeft de doctoraatsthesis die hij als 24-jarige student maakte, online geplaatst. De stormloop op het document is zo groot, dat de website platligt.

svg

Dat de online lancering van de volledige doctoraatsthesis van Stephen Hawking een succes zou worden, had de universiteit van Cambridge, waar hij destijds studeerde, wel verwacht. Maar 60.000 downloads op minder dan 24 uur tijd: dat is zelfs voor de servers van de prestigieuze Britse onderwijsinstelling wat te veel van het goede. Wie nu het document uit 1966 wil raadplegen, krijgt een foutmelding op de website.

“Door de ongeziene interesse in het werk van professor Hawking, kan het zijn dat gebruikers enig ongemak ondervinden tijdens het surfen of dat de pagina tijdelijk buiten gebruik is”, klinkt het bij de woordvoerder van de universiteit. “Ook de werken die door andere wetenschappers online werden geplaatst naar aanleiding van de Open Access-policy kunnen daardoor moeilijker te downloaden zijn.”

‘Eigenschappen van uitdijende universa’

De doctoraatsthesis waarmee Hawking als 24-jarige naam en faam verwierf aan de universiteit van Cambridge is volgens de onderwijsinstelling “meeslepend en van grote historische waarde”. Het document, ‘Eigenschappen van uitdijende universa’, focust zich onder meer op het ontstaan van sterrenstelsels.

“Ik hoop dat mensen niet teleurgesteld zijn nu ze mijn werk van 50 jaar geleden kunnen lezen”, zei Hawking vlak voor de lancering. “Ik hoop dat ik met deze doctoraatsthesis mensen kan inspireren om naar de sterren te kijken en niet naar hun voeten. Ik hoop dat ze zichzelf vragen stellen over onze plek in het universum en proberen om het heelal te ontcijferen.”

“Elke generatie staat op de schouders van degenen die voor hen kwamen”, aldus Hawking. “Zo baseerde ik me als student op het werk van Isaac Newton, James Clerk Maxwell en Albert Einstein. Ik hoop dat mensen hier inspiratie door krijgen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer