© © heikki verdurme

“Kankerpatiënt eet beter geen suiker”

FACT: “Suiker doet tumoren groeien en maakt kanker agressiever.” Dat vertelde een onderzoeker van de KU Leuven vorige week in een aantal kranten op basis van nieuw Belgisch onderzoek. Dr. Finoulst en haar team doen de check.

Dr. Marleen Finoulst

CHECK

Onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de KU Leuven bestuderen al negen jaar hoe kankercellen omgaan met suiker. Daarbij trachten ze het Warburgeffect verder te ontrafelen. Dit effect is genoemd naar Nobelprijswinnaar Otto Warburg die in 1924 ontdekte dat kankercellen hun energie halen uit de afbraak van suikermoleculen zonder tussenkomst van zuurstof. Daarom bestaat al langer de idee dat, als je minder suiker eet, de kankercellen gaan ‘verhongeren’.

De onderzoekers van VIB en KU Leuven hebben zopas een studie gepubliceerd, uitgevoerd bij gistcellen in een laboratorium, waarbij ze aantonen dat het Warburgeffect er ook toe leidt dat tumorcellen agressiever worden. Essentieel in dit onderzoek zijn de gistcellen zelf, omdat die zogenaamde RAS-eiwitten aanmaken die ook bij kankercellen voorkomen en betrokken zijn in de verwerking van suikermoleculen. Veel soorten kankercellen verbruiken meer suiker dan gewone cellen. Darmkankercellen bijvoorbeeld zouden 8,2 keer meer suiker verbruiken dan gewone darmcellen, en longkankercellen 4,1 keer meer dan gewone longcellen.

De nieuwe laboratoriumstudie in combinatie met het hogere suikerverbruik van kankercellen hebben een overenthousiaste professor in de moleculaire biologie, die nauw bij het onderzoek betrokken is, uitspraken ontlokt in de media die niet onderzocht zijn, want het onderzoek gebeurde met gistcellen en niet bij kankerpatiënten. De uitschuiver van de Leuvense prof heeft veel kankerpatiënten ongerust gemaakt: ze vragen zich af of suiker kwaad kan. Daarom gingen we in de literatuur op zoek naar ander onderzoek over suiker en kanker. Vorig jaar werd een overzichtsstudie gepubliceerd over kankerspecifieke voedingsmaatregelen. Daarin lezen we dat het suikerverbruik van een kankergezwel onooglijk klein is in vergelijking met de gemiddelde hoeveelheid suiker die we dagelijks eten. Meer nog, ons lichaam produceert zelf ook glucose (een bouwsteen van suiker), door opsplitsing van glycogeen in de lever. Dagelijks maken we op die manier ongeveer 200 gram glucose aan, zelfs als we helemaal geen suiker eten. Een tumor verbruikt minder dan 2 gram suiker per 100 gram tumorweefsel. Een kankergezwel van een halve kilogram (dat is al vergevorderd) verbruikt slechts een fractie van de suiker die de lever dagelijks vrijgeeft. Voor een kankerpatiënt heeft een suikervrij dieet daarom geen enkele zin. Overigens zit suiker (koolhydraten) niet alleen in snoep en gebak, maar ook in groenten en fruit.

Veel kankerpatiënten kampen met vermagering en moeten net proberen hun gewicht op peil te houden. Ondervoeding heeft een ongunstige invloed op zowel de behandeling als de vooruitzichten van de kankerpatiënt, en dat is wel bewezen.

0% WAAR

Het klinkt logisch: kankercellen verbruiken meer suiker dan gewone cellen, dus door geen suiker te eten hongeren we de kanker gewoon uit. Dat houdt helaas geen steek. Een kankergezwel heeft slechts luttele grammen suiker per dag nodig en ons lichaam maakt zelf ook suiker aan, zo’n 200 gram per dag. Ook wie geen suiker eet, heeft nog meer dan genoeg ‘eigen suiker’. De professor die verantwoordelijk is voor deze uitschuiver, heeft zijn woorden intussen ingetrokken. Dus, wie kanker heeft, mag gerust suiker eten. Laat het eten vooral smaken!

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer