Direct naar artikelinhoud
Update

Rusland stelt veto tegen VN-resolutie over chemische aanvallen in Syrië

Slachtoffers van een chemische aanval in de noordelijke Syrische provincie Idlib, in april van dit jaar. Volgens Turkije werd daarbij het zenuwgas sarin gebruikt.Beeld ap

Rusland heeft haar vetorecht ingeroepen tegen een VN-resolutie die het werk van inspecteurs zou ondersteunen die proberen uit te vissen wie verantwoordelijk was voor de aanvallen met chemische wapens in Syrië. Moskou beschuldigde Washington ervan tot de stemming op te roepen "om Rusland in diskrediet te brengen".

en

In de resolutie ging het om het zogenoemde Joint Investigative Mechanism (JIM), waarvan het mandaat met de beslissing een jaar zou verlengd worden. Elf raadsleden stemden vandaag in New York voor de resolutie, twee tegen en twee, waaronder China, onthielden zich.

Het JIM staat voor het gemeenschappelijke onderzoeksteam van de Verenigde Naties en de Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW) met zetel in Den Haag. De OPCW stelt wel vast of er chemische wapens gebruikt werden, maar de verantwoordelijken moeten door de JIM aangeduid worden.

De Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties Vassily Nebenzia probeerde nog vruchteloos de stemming uit te stellen tot volgende maand, nadat donderdag eerst het nieuwe JIM-rapport gepresenteerd wordt.

Saringas

De Verenigde Naties hebben bevestigd dat in de Syrische burgeroorlog chemische wapens zijn gebruikt. Zo waren er reeds in maart 2013 op een buitenwijk van Aleppo en in augustus van dat jaar op een buitenwijk van Damascus. Niemand nam de verantwoordelijkheid op, maar de belangrijkste verdachte was het Syrische leger van president Assad. Een VN-missie bracht aan het licht dat naar alle waarschijnlijkheid het zenuwgas sarin werd gebruikt.  In april van dit jaar werd de chemische aanval op het stadje Khan Sheikhoun, in de provincie Idlib, wereldwijd veroordeeld. Die aanval ontlokte de eerste Amerikaanse militaire actie tegen de Syrische luchtmachtbasis van Shayrat.

Rusland heeft almaar kritiek geuit op het werk van het onderzoeksteam. Moskou is een van de trouwste bondgenoten van de Syrische president Bashar al-Assad.

Rusland wil met alle mogelijke middelen garanderen dat "het barbaarse Assad-regime nooit voor de gevolgen voor het gebruik van chemische wapens" moet vrezen, zei de Amerikaanse VN-ambassadrice Nikki Haley.

Het JIM was in september 2014 al uitgelopen en sindsdien meermaals verlengd. Bij de verlenging van vorig jaar had de VN-Veiligheidsraad wekenlang over het onderwerp gediscussieerd vooraleer slechts een verlenging van twee weken kon bereikt worden.