Cartoonist moet spotprent verwijderen na klacht kunstenaar: "Dat er mensen zonder gevoel voor humor bestaan, wist ik al"

© vmd

Roularta heeft in zijn weekblad ‘Deze Week’ een spotprent van cartoonist Mario De Koninck, beter bekend onder het pseudoniem AAaRGh…, verwijderd na een ingebrekestelling van een andere kunstenaar, die de cartoonist aanklaagt voor laster en eerroof.

lds

In de laatste editie van het gratis weekblad ‘Deze Week’ verscheen een cartoon waarop een man staat die aan een parfumflesje ruikt. “Aalstenaar stopt geur van kunst in een flesje” stond erboven geschreven. Het mannetje in de cartoon zegt: “de geur van mensen oplichten”. De cartoon van de hand van Mario ‘AAaRGh...' De Koninck mag nergens meer verschijnen.

Volgens het advocatenkantoor Office Peeters Law, dat de belangen van kunstenaar Glenn Bracke behartigt, gaat het namelijk om “een aanval waarbij wordt gehandeld om de eer en goede naam van onze cliënt aan te tasten”. De genoemde kunstenaar bracht namelijk onlangs een parfum op de markt met de naam ‘The Scent of Art’, of een parfum met de geur van kunst. Volgens het advocatenkantoor gaat het om laster en eerroof of minstens een belediging. Er volgde een ingebrekestelling waarbij de cartoon tegen 18 uur gisteravond van alle dragers, online en print, verwijderd moesten zijn.

“Niet eens mijn beste”

Gisternamiddag werden de cartoons in de online editie van ‘Deze Week’ offline gehaald. “Ik ken die man helemaal niet persoonlijk, dus van een ‘bewuste en specifieke aanval op zijn persoon’, is geen sprake”, zegt De Koninck verbouwereerd. “Het was niet eens mijn beste cartoon. Ik heb gewoon getekend wat mensen denken: dat er lucht verkocht wordt. Normaal blijft het bij dreigementen, maar nu ontving ik een aangetekend schrijven van een advocaat. Dat er mensen zonder gevoel voor humor bestaan, wist ik al. Maar dat er ook mensen rondlopen die hun energie liever steken in het opzoeken van advocaten dan in het naar boven bewegen van hun mondhoeken, is wel heel triest. Er wordt gedreigd met een gevangenisstraf van acht dagen tot twee maanden. Eigenlijk zou ik nu onder de indruk moeten zijn, maar het enige dat ik kan is hier eens goed om lachen.”

De papieren versie van ‘Deze Week’ blijft in de rekken liggen. Roularta gaf dinsdag geen commentaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen