Vlaamse burgemeesters naar rechter om extra geluidshinder te vermijden

Een aantal burgemeesters uit Vlaams gemeenten rond Brussels Airport zijn van plan naar de rechter te stappen in verband met geluidshinder van de luchthaven van Zaventem. Dat schrijft De Tijd. De aanleiding is een uitspraak van de Brusselse rechtbank, die schendingen van de Brusselse geluidsnormen wil doen stoppen. De burgemeesters vrezen dat er door die uitspraak meer geluidshinder naar hun gemeenten zal komen.  

De burgemeesters van Steenokkerzeel, Kampenhout en Kortenberg zijn niet gelukkig met een vonnis dat de Brusselse rechtbank van eerste aanleg velde in juli.  De rechtbank eist de stopzetting van de schendingen van de Brusselse geluidsnormen boven drie Brusselse aanvliegroutes. Het gaat om de Kanaalroute, de Ringroute en de landingsroute naar baan 01. Als dit vonnis wordt uitgevoerd, zou het gevolg zijn dat er meer geluidshinder naar de Vlaamse gemeenten komt.

Evenwichtige politieke beslissing

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot heeft van de rechter vier maanden tijd gekregen om ofwel de schendingen van de Brusselse geluidsnormen te stoppen, ofwel om te verklaren waarom dat niet kan.  Als de minister tegen 25 november geen antwoord heeft, riskeert hij een dwangsom van 100.000 euro per week.

De Vlaamse burgemeesters zijn voor een billijke spreiding van de geluidshinder en hopen op een evenwichtige politieke beslissing. Ze vinden echter dat de overlast meer en meer naar Vlaanderen verschuift. Dat is al duidelijk te merken zegt de burgemeester van Steenokkerzeel Kurt Ryon (N-VA). "Sinds de uitspraak van de Brusselse rechtbank merken we dat vliegtuigen boven Vlaams Brabant zowel langs de oostrand en de noordrand, allerlei wendingen maken om Brussel te vermijden om zeker geen boete op te lopen", zegt hij.   Met de actie willen de burgemeesters hun tanden laten zien en een halt toe roepen aan de extra geluidshinder.

Meest gelezen