© BELGA

Hoofd Bende van Nijvel-onderzoek: “Onderzoekers hebben zich laten manipuleren”

Christian De Valkeneer,de procureur-generaal van Luik en hoofd van het Bende-onderzoek, bevestigt dat er pogingen zijn gedaan om het onderzoek te manipuleren. “Maar we weten niet door wie”, zei hij woensdag op Radio 1.

jdb, yb, cel

Justitieminister Koen Geens (CD&V) zei het dinsdag al: “Kort na mijn aantreden als minister van Justitie in 2014 werd het mij duidelijk dat er pogingen waren gedaan om het onderzoek naar de Bende te manipuleren.” Een uitspraak die woensdagochtend door Christiaan De Valkeneer, hoofd van het Bende-onderzoek, nog eens herhaald werd op Radio 1.

Concreet gaat het over een incident in 1986, waarbij een partij wapens werd gevonden in Ronquières, in het kanaal Brussel-Charleroi. Dat gebeurde één jaar na de laatste overval, door speurders onder leiding van de Dendermondse onderzoeksrechter Freddy Troch. Die wapens werden bij verschillende aanslagen gebruikt.

Maar het nieuwe onderzoeksteam uit Charleroi dat het dossier overnam, ontdekte in 2013 dat die wapens er véél later waren gelegd dan eerst was aangenomen. Niet meteen na de overval, maar wellicht een jaar later. De eerste groep speurders uit Dendermonde zou zich dus om de tuin hebben laten leiden. “Maar door wie de onderzoekers zich hebben laten manipuleren, dat weten we niet”, aldus De Valkeneer in ‘De Ochtend’ op Radio 1.

Ook vandaag nog worden er pogingen gedaan om het onderzoek tegen te werken, zo bevestigt de procureur-generaal. Al bleef hij daarover wel aan de oppervlakte. “Het is niet gemakkelijk om in deze sfeer te werken. Zeker nu het nieuws bekend is geraakt via de media, ervaren we een grotere druk”, aldus De Valkeneer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer