Geen vingerafdrukken van kinderen voor toekenning kinderopvangtoeslag

© shutterstock

Om gezinnen in de toekomst een kinderopvangtoeslag toe te kennen moet een administratief eenvoudig systeem worden uitgewerkt. “Nu zou men denken aan identificatietools tot en met het nemen van vingerafdrukken van kinderen. Dat lijkt ons nodeloos verregaand en complex”. Dat heeft Caroline Deiteren van de Federatie Kinderopvang woensdag gezegd in het Vlaams Parlement.

De commissie Welzijn in het Vlaams Parlement organiseert een reeks hoorzitting over de geplande hervorming van de kinderbijslag. Die hervorming moet ingaan op 1 januari 2019. Woensdag kwam onder meer de Federatie Kinderopvang, een initiatief van ondernemersorganisatie Unizo, aan het woord.

Dat in de geplande hervorming van de kinderbijslag een kinderopvangtoeslag is ingeschreven, is volgens de Federatie Kinderopvang een goede zaak. Zo wil de regering de deelname aan de kinderopvang stimuleren door vanaf 2019 een toeslag van 3,17 euro per opvangdag toe te kennen voor niet-inkomensgerelateerde kinderopvang.

© rr

Volgens Caroline Deiteren van de Federatie Kinderopvang is die toeslag een positieve zaak. Voor ouders kan de toeslag het een duwtje in de rug zijn om de (soms dure) opvang in de niet-inkomensgerelateerde opvang betaalbaarder te maken en voor de ondernemers in de sector kan het een verbetering van hun financiële leefbaarheid betekenen.

De Federatie Kinderopvang vraagt wel om het effect van de toeslag op de prijszetting en de bezetting goed te monitoren. Volgens Deiteren zijn er twee extreme scenario’s: ofwel rekenen de opvanginitiatieven die toeslag volledig door in hun prijzen om zo hun eigen financiële leefbaarheid te versterken, ofwel komt het volledig ten goede van de ouders. “Wellicht zal de waarheid in het midden liggen, maar het is iets wat we goed moeten monitoren”, aldus Deiteren.

De Federatie vraagt ook om het administratieve systeem voor de toekenning van de kinderopvagntoeslag zo beperkt mogelijk te houden. Er zouden volgens Deiteren scenario’s circuleren waarbij gedacht wordt aan “tellingen met vingerafdrukken van de kinderen”. “Dat lijkt ons verregaand en niet hanteerbaar”, aldus Deiteren. Zelf pleit ze voor een eenvoudig toepasbaar systeem, bijvoorbeeld op basis van de facturen aan de ouders.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen