© BELGA

EU-landen stellen beslissing over nieuwe vergunning voor glyfosaat uit

De EU-lidstaten hebben woensdag geen beslissing genomen over een verlenging van de vergunning voor de controversiële onkruidverdelger glyfosaat. De Europese Commissie zal nu de standpunten van de verschillende landen bestuderen en wellicht met een nieuw voorstel komen.

De vergadering van het expertencomité dat over de vergunning moest beslissen, zit erop. Er vond geen formele stemming plaats, deelde de Commissie na afloop mee. Ze zal over het dossier een nieuwe vergadering beleggen. Wanneer die zal plaatsvinden, wordt binnenkort bekendgemaakt.

De Commissie had een voorstel klaar om glyfosaat tien jaar langer toe te laten op de Europese markt. Het was echter al lang duidelijk dat er onvoldoende lidstaten dat voorstel steunen. Zo maakte de Belgische minister van Landbouw Denis Ducarme woensdagochtend bekend dat ons land glyfosaat maar vijf jaar meer wil vergunnen.

Dinsdag nog had een woordvoerder bekendgemaakt dat de Commissie glyfosaat niet langer tien jaar, maar “vijf tot zeven jaar” wil vergunnen. Tijdens de vergadering van het Permanent Comité voor de Planten, Dieren, Voeding en Diervoeding peilde de Commissie woensdagochtend daarom naar de steun die onder de lidstaten bestaat voor een nieuwe vergunning voor respectievelijk 10 jaar, 5 tot 7 jaar en 3 jaar. Omdat geen van de scenario’s uitzicht bood op een gekwalificeerde meerderheid, werd beslist de stemming uit te stellen, zo weet een goede bron.

De Commissie gaat nu rekening houden met het standpunt van de verschillende lidstaten en wil een “oplossing” vinden die een zo breed mogelijke steun geniet, rekening houdend met de volksgezondheid, het leefmilieu en de beschikbare wetenschappelijke data. Ze plant daarom een nieuwe vergadering van het Permanent Comité, waarin ook een expert van de Belgische FOD Volksgezondheid zetelt.

Als de EU-landen effectief stemmen en er geen gekwalificeerde meerderheid kan worden gevonden voor het voorstel dat op tafel ligt, moet de Commissie zelf beslissen over een nieuwe vergunning voor glyfosaat. Wegens de controverse die rond het dossier hangt, is dat een scenario dat ze absoluut wil vermijden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer