AFP

Einsteins theorie van het geluk geveild voor 1,5 miljoen dollar

Een korte notitie van Albert Einstein met advies voor een gelukkig leven is in Jeruzalem geveild voor 1,5 miljoen dollar. Een tweede briefje ging onder de hamer voor 240.000 dollar. Einstein schreef beide nota's in 1922, op briefpapier van een hotel in Tokio. Kort voordien had hij de Nobelprijs voor Natuurkunde gekregen. 

 

Albert Einstein verbleef in november 1922 in het Imperial Hotel in Tokio. Een koerier had net voor hem een brief afgeleverd, en Einstein wilde hem een fooi geven. Wellicht had hij geen kleingeld op zak, of misschien weigerde de koerier een fooi omdat dat indruiste tegen de Japanse gewoonten. In elk geval beloonde Einstein de man met twee eigenhandig geschreven notities.

Een rustig en bescheiden leven brengt meer vreugde dan de jacht op succes.

Op briefpapier van het hotel schreef hij in het Duits: "Een rustig en bescheiden leven brengt meer vreugde dan de jacht op succes, die voortdurende onrust met zich meebrengt". Op een tweede stukje papier schreef hij, eveneens in het Duits, "Waar een wil is, is een weg",  het motto dat aan Lenin toegeschreven wordt.

Hij gaf de twee briefjes aan de koerier met de mededeling: "Met een beetje geluk worden deze notities veel meer waard dan een gewone fooi." Nog maar kort tevoren was Einstein wereldberoemd geworden omdat hij de Nobelprijs voor Natuurkunde gekregen had. De atoomgeleerde was onder meer de bedenker van de relativiteitstheorie.

Belga

De eerste notitie bracht 1,5 miljoen dollar op, beduidend meer dan aanvankelijk geschat. Het tweede briefje  ging voor 240.000 dollar onder de hamer. De koper van beide briefjes is een Europeaan die anoniem wenst te blijven. De verkoper zou een neef van de Japanse koerier zijn. 

Meest gelezen