Wereld Pasta Dag: 7 simpele recepten waar je maar één pot voor nodig hebt
Er zijn van die avonden dat je met plezier uren in de keuken staat, maar op weekdagen moet koken vooral eenvoudig snel en ongecompliceerd gaan. Omdat het vandaag Wereld Pasta Dag is serveren wij jullie 7 recepten met de deegwaren voor waar je maar één pot voor nodig hebt. Geen gedoe, amper afwas en altijd lekker. Buon appetito!
1. Spaghetti met gehaktballetjes
Wat heb je nodig:
- 800 g americain natuur
- 1 ei
- 1 sjalot, gesnipperd
- 60 g paneermeel
- 1 el gevriesdroogde basilicum
- peper & zout
- olijfolie
- 300 ml tomatensaus
- 400 g spaghetti
- 20 blaadjes basilicum
Stappenplan:
Stap 1: meng het gehakt met het ei, sjalot, paneermeel en basilicum en kruid met flink wat peper en zout.
Stap 2: vorm balletjes van het gehakt, waarbij je ongeveer 2 eetlepels vlees per balletje gebruikt. Doe wat olijfolie in een pan en bak de balletjes bruin. Dat zou niet langer dan 5 minuten mogen duren.
Stap 3: haal de balletjes uit de pan, giet de achtergebleven olie weg en vul de pot met water en een snuifje zout. Kook de pasta beetgaar.
Stap 4: giet de spaghetti af, doe terug in de pan en voeg er de tomatensaus en balletjes bij. Werk af met de basilicumblaadjes en laat nog even sudderen op een laag vuur.
2. Spaghetti primavera met feta
Wat heb je nodig:
- 400 g spaghetti
- 1 courgette
- 10 groene asperges
- 200 g doperwten (diepvries of vers)
- olijfolie
- 1 bosje bieslook
- 1 broccoli
- peper & zout
- 1 plak feta
Stappenplan:
Stap 1: snijd de courgette in plakjes, schil de asperges en snijd ze in twee. Snij de broccoli in kleine roosjes en bak de groenten ongeveer 10 minuten in een pan met wat olijfolie. Voeg peper en zout toe naar smaak.
Stap 2: kook de spaghetti al dente in dezelfde pan in water met een snuifje zout. Giet vervolgens af, maar houd een beetje van het kookvocht bij.
Stap 3: doe het groentenmengsel erbij, voeg daarna ook de doperwten en de bieslook toe, wat olijfolie en 2 eetlepeks kookvocht.
Stap 4: verwarm het geheel nog even al roerend. Verbrokkel dan de feta en strooi over de spaghetti.
3. Rigatoni met champignons en kip
Wat heb je nodig:
- 300 g champignons
- 2 teentjes knoflook
- 300 g rigatoni
- 1 bosje bieslook
- peper & zout
- 600 g kipfilet
- 1 rode paprika
- 1 ui
- 200 ml room
- 100 g geraspte parmezaan
Stappenplan:
Stap 1: snijd de kip in blokjes van zo'n 3 cm op 3 cm. Bak het 10 minuten gaar en goudbruin samen met de fijngesneden knoflook, ui en de rode paprika.
Stap 2: kook de pasta beetgaar in dezelfde pan in water met een snuifje zout. Maak terwijl de champignons proper en snijd ze in schijfjes.
Stap 3: voeg de pasta toe aan de paprika, knoflook en ui. Voeg vervolgens ook de champignons aan toe en laat even meebakken. Doe er daarna de room, de fijngesneden bieslook en de parmezaan bij en laat nog heel even verder sudderen.
4. Spinaziepesto
Wat heb je nodig:
- 150 g spinazie
- 8 blaadjes basilicum
- 2 teentjes knoflook
- olijfolie
- 75 g pompoenpitten
- zout & peper
- 400 g tagliatelle
- 100 g parmezaan
Stappenplan:
Stap 1: doe alles samen in de blender en mix.
Stap 2: doe er eventueel wat extra olijfolie bij als de pesto te dik is.
Stap 3: kook de tagliatelle beetgaar in water met een snuifje zout. Giet de pasta af, voeg de pesto toe en ook 1 eetlepel kookvocht. Laat nog 2 minuten sudderen op een laag vuurtje.
Stap 4: strooi er naar hartenlust parmezaan over.
5. Macaroni met ham, kaas en tomatensaus
Wat heb je nodig:
- 300 g macaroni
- 250 g ham
- 150 ml tomatensaus
- 150 g geraspte kaas
- 400 ml room
- peper & zout
Stappenplan
Stap 1: kook de macaroni in kokend water met zout. Giet de pasta af.
Stap 2: snijd de ham in stukjes, en voeg toe aan de pasta. Doe er vervolgens de tomatensaus en room bij. Breng op smaak met peper & zout en laat het nog 5 minuten goed warm worden terwijl je blijft roeren in de pan.
Stap 3: voeg de kaas toe en roer het geheel goed door.
Stap 4: voor het krokante laagje op de bovenkant, kun je nog wat extra kaas over het geheel strooien en de pan kort in de oven zetten (warm voor op 180 graden).
6. Penne met pompoen, geitenkaas en walnoten
Wat heb je nodig
- 1 grote butternut
- 4 eetlepels notenolie
- 1 teen knoflook
- 50 g walnoten
- 2 eetlepels platte peterselie
- peper & zout
- 400 g penne
- 75 g romige geitenkaas
Stappenplan
Stap 1: schil de pompoen, en bak vervolgens met een paar eetlepels olie een halfuur in de oven op 180 graden.
Stap 2: kook de penne al dente, en plet terwijl de walnoten en snijd de peterselie en knoflook.
Stap 3: doe de pompoen samen met wat olie, de walnoten, peterselie, knoflook en de geitenkaas in de pan waarin je de pasta gekookt hebt. Verwarm 3 minuten en roer goed door totdat de pompoen geplet is.
Stap 4: kruid af met peper & zout.
7. Penne met tomaten, paprika, olijven en spek
Wat heb je nodig:
- 300 g penne
- 2 rode paprika's
- 300 ml tomatenpassata
- enkele zwarte olijven
- 150 g gerookte spekblokjes
- 100 g parmezaan
- 30 blaadjes basilicum
- peper & zout
- olijfolie
- 4 teentjes knoflook
Stappenplan:
Stap 1: snijd de paprika's en de olijven in stukjes, pel de knoflook en kook alles 25 minuten in een pan. Voeg de laatste 6 à 7 minuten de spekblokjes toe.
Stap 2: kook de penne al dente, giet af en doe de saus erbij. Voeg ook de tomatenpassata toe en laat nog 5 minuten pruttelen.
Stap 3: breng op smaak, en voeg de parmezaan en basilicum toe.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vtwonen
Hoeveel op tien scoor jij? Dit zijn de vaakst vergeten zaken tijdens het schoonmaken
-
PREMIUM
Apero time! Foodie Sonja Peeters maakt 3 originele cocktails en bijpassende hapjes waarmee je gegarandeerd indruk zal maken
-
Lidl
Gezonde balans tijdens de feestdagen: zalm uit de oven met pompelmoessalsa
Tussen alle kroketjes, stoofpotjes, glazen cava en smeuïge desserts door, smaakt een lichte, gezonde maaltijd des te meer. Met dit recept heb je bovendien weinig werk: kruid en rooster de zalm, en maak er een frisse pompelmoessalsa bij, boordevol vitamine C. -
-
‘Pizza toast’-recept van topmodel Hailey Bieber verovert het internet en is perfect voor wie houdt van pizza en burrata
-
Bij Deliveroo was één gerecht duidelijk het populairst in 2021 (en het is geen fastfood)
Zoals elk jaar onthult maaltijdbezorgingsdienst Deliveroo welke gerechten uit zijn catalogus het populairst waren. Wat opvalt als we de top tien bekijken? In 2021 vielen we met z’n allen als een blok voor een best gezonde maaltijd. En ook een gerecht uit Gent haalde het lijstje. -
“De zee is onze achtertuin.” 3 topgerechten uit het nieuwe kookboek van de Zeeuwse BlendBrothers
Op hun vele verre reizen als foodadviseurs en cateraars ontdekten de Zeeuwse broers Hendrik en Kamiel Buysse tal van creatieve visbereidingen. De lokale exemplaren vervingen ze door vis uit onze Noordzee. Het resultaat zijn 70 eenvoudige en creatieve vis-, schaal- en schelpdierbereidingen. Van gestoomde tarbot met courgette en basilicum tot zeebaars vierge: met deze 3 gerechten til je lokaal lekkers uit de zee naar het hoogste (en meest smaakvolle) niveau. -
PREMIUM
“Als ik wat extra maak, weet ik zeker dat ze geen fastfood eet”: drie mama's blijven met liefde koken voor hun volwassen kinderen
-
Katerproof: pasta op een stokje, cloud bread en 4 andere TikTokrecepten die je in een wip op tafel zet
-
Lidl
Fan van cheesecake? Deze plattekaastaart met pomelo smaakt heerlijk fris
Als dessert of als vieruurtje: voor deze plattekaastaart hoef je geen uren in de keuken te staan, terwijl hij toch enorm patisserie-waardig is. Hallo, heerlijk romige smaak van plattekaas in combinatie met kruimeldeeg! De frisse smaak van de pomelo, een kruising tussen pompelmoes en grapefruit, maakt het helemaal af. -
Lidl
De ultieme kerstklassieker om samen van te genieten: gevulde kalkoen
Dat kalkoen op het kerstmenu thuishoort, is een traditie die we graag in ere houden. Gevuld met krokante pancetta, champignons en geurige kruiden is dit een smakelijk én dankbaar hoofdgerecht. Net zoals we weer mooie momenten aan tafel beleven met wie we graag zien, genieten we ook samen van een rijkelijke maaltijd. -
Jobat
Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromanagen”
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerOlga Hauben
censor
Thierry Vansweevelt