© Photo News

Ethias vereenvoudigt structuur

Verzekeraar Ethias vereenvoudigt zijn structuur. De oude aandeelhouders (verenigd in Ethias Gemeen Recht) willen een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid worden, staat woensdag in een persbericht. In het kader hiervan verhuist ook de laatste resterende verzekeringsactiviteit -arbeidsongevallen- naar dochtermaatschappij Ethias nv. De algemene vergadering en de Nationale Bank moeten wel nog hun goedkeuring geven.

Verzekeringsmaatschappij Ethias heeft een bewogen periode achter de rug. Het bedrijf moest tijdens de financiële crisis van 2008 worden gered. De oude aandeelhouders, gemeente- en provinciebesturen die verenigd zijn in Ethias Gemeen Recht, hadden niet genoeg financiële middelen om de verzekeraar overeind te houden. Dus kwamen de federale overheid, het Vlaamse en Waalse gewest met geld over de brug. Na die operatie controleerden alle partijen ongeveer een kwart van Vitrufin, de holding boven Ethias nv, de eigenlijke verzekeraar.

Maar Ethias Gemeen Recht was technisch nog altijd een verzekeringsmaatschappij, die dus ook aan de strenge solvabiliteitsregelgeving moest voldoen. De raad van bestuur van Ethias Gemeen Recht heeft vandaag/woensdag beslist om zich om te vormen tot een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. “Deze juridische vorm sluit het dichtst aan bij het mutualistisch karakter (...) Elk lid zal coöperatieve deelbewijzen ontvangen, waarvan het rendement zal kunnen worden toegekend aan de ondersteuning van lokale initiatieven”, luidt het in het persbericht. Ethias Gemeen Recht verandert ook zijn naam in EthiasCo.

In het kader van deze operatie verhuist de verzekeringsportefeuille arbeidsongevallen voor de overheidssector eind dit jaar naar Ethias nv. Daar zitten nu al alle verzekeringsactiviteiten van de groep. “De overdracht zal van rechtswege gebeuren en zal geen enkele wijziging in de tarief- en dekkingsvoorwaarden van de contracten met zich meebrengen”, aldus het persbericht. Ook de solvabiliteitsmarge van Ethias nv blijft onveranderd.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer