© Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

België engageert zich voor kwaliteitsvolle geneesmiddelen in ontwikkelingslanden

De Belgische ontwikkelingssamenwerking zal beter toekijken op de kwaliteit van farmaceutische producten in ontwikkelingslanden. Daarvoor heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo woensdag een engagementsverklaring ondertekend, samen met ngo’s en andere actoren van de Belgische officiële ontwikkelingshulp.

“Wat we hier doen, is een primeur”, aldus De Croo. “We zijn het eerste donorland dat een engagement aangaat voor de verzekering van de kwaliteit van farmaceutische producten.” Ook is België de eerste EU-lidstaat die met een voorstel komt voor de kwaliteit van geneesmiddelen. Het gaat dan om producten die gekocht, opgeslagen en/of verdeeld worden in het kader van programma’s die gefinancierd worden door de Belgische officiële ontwikkelingshulp.

“We zijn ervan overtuigd dat de toegang tot gezondheidszorg en farmaceutische producten een basismensenrecht is”, aldus nog De Croo. Hij sprak ook van een uitdaging, want 25 procent van de medicijnen die verbruikt worden in arme landen zijn van “slechte kwaliteit”. “Dit heeft catastrofale gevolgen voor de gezondheid van mensen die vaak al zeer kwetsbaar zijn.”

Toegang tot kwaliteitsvolle geneesmiddelen is een prioriteit voor de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Zo gaat 22 procent van de Belgische officiële gezondheidshulp naar de aankoop van medicijnen, wat het belang van het akkoord moet beklemtonen. De engagementsverklaring van woensdag maakt deel uit van de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling.

Die toegang tot kwaliteitsvolle geneesmiddelen is “ook een ethische vereiste als donorland”, aldus nog De Croo. “In ons land speelt de farmaceutische sector een belangrijke rol, ook in de hele ontwikkelingswereld.” De minister wees er daaromtrent ook op dat 40 procent van de vaccins die de Verenigde Naties wereldwijd toedienen in België is geproduceerd.

Het Belgische initiatief kan op langere termijn ook een halt toeroepen aan de stijgende antimicrobiële resistentie, en een invloed hebben op de kwaliteit van de geneesmiddelen die circuleren in de globale farmaceutische markt, klonk het nog.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer