Extreem spannende ‘De Slimste Mens’-finale zorgt voor angstzweet bij kandidaten

We kregen een nagelbijtende finale te zien in De Slimste Mens ter Wereld vanavond, voorafgegaan door een aflevering die niet al te veel spanning te bieden had. Het leek alsof nieuwkomer Xavier Malisse de gedoodverfde verliezer was, maar op het einde wist die toch nog een mooi inhaalmanoeuvre te maken. Of het ook genoeg was om de aflevering te overleven, lees je verderop in dit artikel.

nkdr

Opgelet: dit artikel bevat spoilers. Lees niet verder als je van plan bent deze aflevering van ‘De Slimste Mens ter Wereld’ nog te bekijken.

Wie was de nieuwkomer?

Nieuwkomer van de dag is tennisser Xavier Malisse. Hij ziet zichzelf echter niet meteen winnen: “Dat zit er zeker niet in denk ik. Ik weet wel een beetje van dingen, maar niet van alles.” Hij waarschuwt ook meteen dat het even zal duren voor we zijn eerste juiste antwoord te horen zullen krijgen.

Dat Malisse bekend stond als een heethoofd op het tennisveld, dat weet hij maar al te goed. Over de vele tennisrackets die hij in zijn carrière vernielde, kan hij kort zijn: “Ja, die werden gesponsord hé.”

Wie zetelde in de jury?

Sven De Leijer en Jan-Jaap Van der Wal. Voor Jan-Jaap is het de eerste keer als jurylid: “Ik vind het heel leuk dat ik nu eens met jou een programma mag maken. Ik heb in Nederland net een programma gemaakt met Joy Anna Thielemans. Ik zorg er altijd voor dat ik programma’s mag maken met mensen die een slechter gebit hebben dan ik”, stelt hij zich voor.

© Vier

© Vier

Wat was de meest aangebrande mop?

Wanneer Erik aan Sven vraagt wat hij van de kandidaten verwacht, antwoordt die bloedserieus: “Ikzelf verwacht eigenlijk niks. Maar met een beetje geluk zijn er straks twee in blijde verwachting van mij.”

Het beste moment?

Het moment dat wij onthouden van deze aflevering is wanneer Sociaal Incapabele Michiel zijn broer Michel voorstelt. Ondernemer en voormalig ‘The Sky is the Limit’ protagonist Michel Van den Brande maakt er zijn opwachting en is verbazingwekkend overtuigend als de broer van Sociaal Incapabele Michiel.

Wat was de domste verspreking?

Het is nauwelijks een verspreking, maar Jan-Jaap was er als de pinken bij om het “de meest onnozele vraag ooit gesteld in een quiz” te noemen: Het moment waarop Erik Van Looy de kandidaten vraagt of één van hen ooit in een lawine gezeten heeft. Van Looy zag al snel in dat het een beetje een vreemde vraag was, maar toen was het kalf al verdronken. “Leuk dat je het vraagt, Erik. Vorige week nog!”

Wie is voor minstens één dag De Slimste Mens ter Wereld?

Dalila Hermans mag zich De Slimste Mens noemen en gaat daarmee door naar haar derde aflevering. Ze eindigde op 377 seconden, gevolgd door Goedele met 367 seconden en Xavier met 329 seconden.

© Vier

Hoe verliep de finale? Nagelbijtend, dat is hoe.

Na de eerste twee vragen blijven Goedele en Xavier aan elkaar gewaagd, daarna begint er zich even een duidelijk verschil af te tekenen. Wanneer Xavier de vraag “wat wordt het vaakst gestolen in horecazaken” verkeerd begrijpt en onder meer ‘strijkijzer’ antwoordt, verliest hij heel wat kostbare seconden voor hij na een tip van Eric wel een aantal juiste antwoorden kan opnoemen. “Ik moet wat beter luisteren”, vertelt hij droogjes. “Dat geldt voor elke man, denk ik”, lacht Goedele, met luid applaus tot gevolg.

Bij de volgende vraag moet Malisse meteen opnieuw gecorrigeerd worden, al willen we dat ditmaal aan de vraagstelling wijten. “Wat zijn de populairste bestemmingen voor een korte citytrip”, vraagt Erik. Waarna Malisse landen begint op te noemen, grijpt Erik echter snel in door te verduidelijken dat hij wel degelijk steden nodig heeft. Hij blijft Goedele wel op de hielen zitten.

Wanneer Xavier niet genoeg juiste antwoorden geeft op de vraag over Miley Cyrus om Goedele meteen naar huis te spelen, ziet het er goed uit voor het nieuwsanker. Ze heeft nog maar drie juiste antwoorden nodig, maar slaagt er op haar beurt niet in genoeg populaire mannennamen op te noemen. Ze zakt tot 1 seconde, Malisse heeft nog 1 juist antwoord nodig om haar naar huis te spelen.

Ook Xavier moet zich tot 1 seconde laten zakken en mag dus eerst antwoorden op de volgende vraag.

Goedele zag het einde al naderen, maar Malisse kon geen enkel juist antwoord geven over de Oostendse schilder James Ensor en bezorgde Goedele zo op de valreep toch nog de overwinning.

Wie zien we donderdag?

Morgen is het de beurt aan comedian Jens Dedoncker om zijn kans te wagen en een gooi te doen naar het Slimste-Mensschap.

En de komst van een extra grappenmaker baart jurylid Jan Jaap meteen zorgen...

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER