Sara schrikt zich een hoedje: “4.000 euro voor aansluiting op riolering”

© dvp

De inwoners van de Bambosstraat schrokken zich een bult nadat vorige week een Farys-offerte in de bus viel voor de aansluiting op het gescheiden rioleringsstelsel dat in de straat zal aangelegd worden.

Pieter De Valkenaere

De bedragen op de offertes schommelen afhankelijk van de afstand tot de straat tussen de 4.000 en 5.000 euro, met een uitschieter van 18.000 euro. Niet enkel de hoge bedragen deden bij de bewoners de wenkbrauwen fronsen, ook het feit dat ze amper tijd kregen om in te tekenen zat hen hoog.

Amper zes dagen tijd

“Amper zes dagen”, aldus Sara Schittecatte, die een offerte van 4.000 euro kreeg voorgeschoteld. “Acht maanden geleden is hier iemand van het studiebureau geweest om testen te doen, maar sindsdien hadden we daar niets meer van gehoord. Tot vorige week dus. De schrik sloeg mij om het hart toen ik de dure offerte zag, want als ik niet intekende mocht ik wel zelf een aannemer zoeken, maar misschien zou die mij nog meer kosten. Ik vind vooral dat hierover beter kon gecommuniceerd worden.”

Sara was niet de enige in de straat die zich zorgen maakte, ook andere buurtbewoners waren allesbehalve gediend met de gang van zaken. Samen maakten ze hun ongenoegen kenbaar bij het stadsbestuur en de betrokken schepen Peter Vansintjan (CD&V) nodigde hen uit voor een infoavond waarbij ook iemand van Farys aanwezig was.

“Die vergadering was maandagavond”, vertelt Luc Branswijk, de overbuur van Sara. “Veel wijzer zijn we daar niet uit geworden want 90% van mijn vragen werd niet beantwoord. 10 jaar geleden werd hier een collector gestoken waar ik niet mocht op aansluiten, nu word ik verplicht, maar moet ik daar wel mijn oprit voor openbreken.”

Gescheiden riolering verplicht

Schepen Vansintjan toont begrip voor de standpunten van de bewoners, maar geeft ook aan dat een gescheiden rioleringsstelsel nu eenmaal verplicht is. Hij bemiddelde bij Farys om de inteken-termijn te verlengen tot 31 maart 2018 en liet weten aan de gemeenteraad te zullen voorstellen om een renteloze lening toe te staan aan bewoners die het bedrag liever in stukken willen betalen.

“De bewoners kunnen de offerte van Farys zeker weigeren”, geeft de schepen nog mee. “Dat betekent enkel dat ze dan zelf een aannemer moeten zoeken die de werken waarschijnlijk goedkoper zal kunnen uitvoeren. Dat heb ik gemerkt bij de rioleringswerken aan De Vlamme.”

Fout gemaakt

Bij Farys laat men weten dat de zes-dagen-intekentermijn stoelt op een vergissing. “Daar heeft het studiebureau een fout gemaakt”, geeft communicatieverantwoordelijke Bruno Pessendorffer toe. “Waarschijnlijk omdat dit voor ons een subsidiedossier betreft waarbij het belangrijk is om zo snel mogelijk alle informatie te verzamelen. Ik wil ook benadrukken dat het kan zijn dat het ontwerp nog gewijzigd wordt. Zo overwegen we om ook een leiding achter de huizen te leggen. Dat zou voor sommige bewoners betekenen dat de afstand korter wordt waardoor ze minder moeten betalen.”

Dat de offertes die de bewoners elders opvragen waarschijnlijk goedkoper zullen zijn, tot een derde of zelfs de helft, verklaart hij door de huidige prijzen van de markt. “Nu de verkiezingen in aantocht zijn, zijn veel aannemers van openbare werken overbevraagd waardoor de prijzen de hoogte ingaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen