Rechter in beroep (iets) milder voor doodrijder Axelle (3) en haar mama: “Met deze straf komt hij hopelijk tot inzicht”

© bfs

© bfs

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De doodrijder van Johanna Van Damme (31) en haar dochtertje Axelle (3) uit Maldegem heeft in beroep vijf jaar cel gekregen. Dat is een half jaar minder dan de politierechter in Aalst hem eerder oplegde.

Bert Foubert

Een dronken en gedrogeerde Cedric Cauwels (21) uit Haaltert maaide op 23 augustus 2015 de jonge moeder Johanna Van Damme (31) en haar dochtertje Axelle (3) uit Maldegem van het voetpad aan de feestzaal in de Kwalestraat in Nieuwerkerken. Geen van beide slachtoffers overleefde de aanrijding.

Cauwels pleegde vluchtmisdrijf, kroop thuis in zijn bed en ontkende toen hij werd opgepakt door de politie iets met het ongeval te maken te hebben.

Uiteindelijk gaf hij de feiten wel toe. Hij werd daarvoor in juni vorig jaar door de politierechter in Aalst veroordeeld tot zeven jaar cel, waarvan achttien maanden met uitstel, een vonnis waartegen de advocaten van Cauwels beroep aantekenden.

Na een nieuw proces voor de rechtbank van eerste aanleg in Dendermonde is zijn straf nu teruggebracht tot zeven jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel: vijf jaar waarvan twee jaar met uitstel voor het dodelijke ongeval en twee jaar effectief voor het vluchtmisdrijf. Zijn eerder opgelegde boete van 6.000 euro bleef behouden. Het rijverbod voor Cauwels werd wel verhoogd van zes naar tien jaar.

Onmetelijk leed

“Deze chauffeur maakte zich schuldig aan het ergste misdrijf dat men in het verkeer kan plegen”, motiveerde rechtbankvoorzitter Ann Leys het vonnis. “Hij heeft bewust alle regels aan zijn laars gelapt en voor een onmetelijk leed gezorgd bij de nabestaanden van de slachtoffers. Met deze straffen komt hij hopelijk tot het inzicht dat zijn gedrag gewijzigd moet worden.”

Cedric Cauwels moet zich ook verplicht psychosociaal laten begeleiden. Doet hij dat niet, dan wordt het deel voorwaardelijke straf alsnog effectief.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen