YouTube/Ercan Tok
VRT

De "groene moskee" van Gent: "Dit zal mensen verbinden"

In de Rabotwijk in Gent moet volgend jaar een nieuwe moskee verrijzen: een groot complex met gebedshuis en twee polyvalente zalen. De -letterlijk en figuurlijk- groene moskee zou daarmee de grootste van Vlaanderen worden. Vlaams Belang plant protestacties en ook de N-VA maakt zich zorgen. Veel bewoners zijn wel enthousiast.

Ercan Tok checkt z’n haar in de spiegel. De jonge Turkse advocaat wil er onberispelijk uitzien op de foto. Al meer dan 10 jaar is hij bezig met het project van de groene moskee. Tok: “In het voorjaar moet de spade in de grond, hier in de Gebroeders de Smetstraat. Er staat een oude, vervallen elektriciteitscentrale. Die is geklasseerd en we gaan het gebouw helemaal restaureren. Binnenin komen twee grote zalen en een bibliotheek met cafetaria. Maar eerst gaan we op het terrein daarvoor het eigenlijke gebedshuis bouwen met ruimte voor 500 gelovigen."

"Mooi dat de stad ons dit gevoel van eigenwaarde gunt"

"Het wordt een moskee die groen is in de zin van duurzaam. Maar ze zal er van buitenaf ook groen uitzien, met twee hoge minaretten van 23 meter die perfect passen in het ontwerp. Die minaretten zullen niet gebruikt worden, ze zijn symbolisch. Maar ze zijn wel belangrijk: eindelijk zullen we in Gent kunnen zien waar er een moskee is. Er leven hier 30.000 Turken. Het is ook mooi dat de stad ons dit gevoel van eigenwaarde gunt. Nu zitten moskeeën verscholen in garages en gewone huizen. Maar de nieuwe moskee zal er ook echt uitzien als een moskee."

"Het domein wordt in totaal bijna 10.000 vierkante meter. Dat is groot, maar het is hard nodig. De oude moskee hier bevindt zich in twee kleine, oude rijtjeshuizen, zo kon het niet langer.” Tok ziet het al helemaal voor zich. De groene moskee wordt wat hem betreft een toeristische trekpleister, net als de blauwe moskee in Istanbul.

(foto: Ercan Top voor de oude centrale op het domein waar de groene moskee moet komen)

VRT
VRT

Buitenlands geld?

Vlaams Belang loopt zich intussen warm voor protestacties en ook bij de Gentse oppositiepartij N-VA zijn ze minder enthousiast over de bouwplannen. Elke Sleurs, N-VA-fractieleider in de Gentse gemeenteraad: "Wij maken ons zorgen over de grootte van het project en de financiering. Door de grootte dreigt de cohesie in de wijk te verbrokkelen en qua financiering vrezen we dat Diyanet, het Turkse agentschap voor religieuze zaken, een rol speelt. Wij willen niet dat er via buitenlands geld buitenlandse invloed komt in zo’n grote moskee.”

Tok lacht de kritiek weg maar lijkt het tegelijk moe te zijn zich te moeten verdedigen. “Dit zal naar schatting 6 miljoen euro kosten en dat geld komt niet uit het buitenland. Niet uit Turkije en niet uit Saudi-Arabië. We gaan dit financieren met particulieren en bedrijven die doneren en sponsoren. We gaan ook aan crowdfunding doen. Mensen kunnen geven voor het goede doel. Dan kan er in theorie ook gestort worden vanuit het buitenland, maar iedereen mag alles inkijken.”

"Het nieuwe complex zal mensen verbinden"

Anderen vrezen een verkeerinfarct wanneer de moskee in gebruik wordt genomen. SP.A-schepen voor Ruimtelijke Ordening Sven Taeldeman is niet bang: “Er wordt daar geen parking aangelegd voor honderden wagens, neen. Dat hebben we ook nooit gewild. De moskee is bedoeld voor mensen uit de buurt: die komen te voet of met de fiets. En tramlijn 1 rijdt pal langs het complex. De vergunningen zijn allemaal in orde en er kwam nauwelijks bezwaar, alleen over enkele details.”

Burgemeester Daniël Termont kijkt meewarig naar de beroering die de bouw van de moskee bij sommigen veroorzaakt: “We hebben nu een goeie tien moskeeën in de stad en de moslims hebben recht op gebedsruimte. Het is ook zeker niet zo dat oude Vlamingen daar verdreven worden, er wonen al ontzettend veel moslims en Turken daar. Het nieuwe complex zal mensen verbinden, daar zijn we juist voor.”

"Het zal er veel beter uitzien dan nu"

Tijdens een wandeling vinden wij geen tegenstanders van de nieuwe moskee. Een oude vrouw met rollator heeft er geen problemen mee: “Het wordt daar juist netter dan het nu is, met dat verloederde gebouw.” Ook een jonge vrouw op de fiets maakt zich weinig zorgen: “ Ze hebben het over drukte en parkeerproblemen, maar ik zie wel wat er gebeurt.”

De plaatselijke moslims kunnen niet wachten. Een Turkse schoonheidsspecialiste staat in haar deuropening: “Er is hier echt een nieuw centrum nodig. Zelf ga ik niet zoveel naar de moskee, alleen op belangrijke dagen. Maar het is goed dat ze er komt.”

Emre Celikler, een Turkse slager in een straat verderop: “Nu is er hier niets. Als we klaar zijn met werken, kunnen we alleen maar naar boven gaan en tv kijken. Straks komt er bij de moskee een café zonder alcohol, kinderen zullen er kunnen buiten spelen in het parkje. Dit is echt nodig, mevrouw. Als het allemaal klaar is, moet je maar eens komen kijken. Het zal er veel beter uitzien dan nu.”

VRT

Meest gelezen