© BELGA_HANDOUT

Jarige Elisabeth skiet, zeilt, kookt… Onze collega:“Ik ben al blij met een spaghetti van mijn 16-jarige prinses”

Prinses Elisabeth, de oudste dochter van koning Filip en koningin Mathilde, is woensdag 16 jaar geworden. Onze redactrice heeft zelf ook een 16-jarige prinses. En ze merkt hier en daar toch wat verschillen.

Karin Vanheusden

LEES OOK. IN BEELD. Kroonprinses Elisabeth wordt 16 jaar

Prinses Elisabeth is gisteren 16 geworden. Het vrouwtje is vrouw geworden. Ocharme dat kind, dacht ik toen ik het nieuws eergisteren al aangekondigd hoorde op Radio 1.

16 is 16, of je nu troonopvolgster bent of niet. En dan hou je er doorgaans niet van dat er te veel wordt ingezoomd op je leven. Dat is tenminste mijn ervaring. Mijn jongste is ook 16, ook een vrouwtje dat intussen een hele vrouw is geworden, en zij duldt geen bemoeienis. Sorry schat, dit is gênant, maar kijk naar Elisabeth, het kan dus altijd nog erger.

Het paleis heeft naar aanleiding van de verjaardag de biografie van de prinses aangepast. Elisabeth blijkt zeer sportief: ze tennist, skiet, zeilt, hiket en doet ook aan diepzeeduiken. Echt? Waar haalt ze de tijd, waar haalt ze de energie? Mijn ervaring is net omgekeerd. Mijn 16-jarige prinses was ook ooit sportief, maar dat is intussen ‘geminderd’.

Natuurlijk vind ik het jammer dat ze haar sportieve zelf in de koelkast heeft gestopt. Want zo heb ik het in m’n hoofd geprent, als iets dat tijdelijk on hold is gezet. Wat doe je eraan? Verplichten? Not.

Trouwens, puberen is vermoeiend. Dat weet ík zelfs nog. Maar niet voor Elisabeth, want de prinses doet ook vrijwilligerswerk. Ze helpt na school kinderen die het wat moeilijker hebben en gaat ouderen, daklozen én mensen met een beperking af en toe een bezoekje brengen. Ik kan moeilijk geloven dat ze dat allemaal vrijwillig doet, maar ik ben natuurlijk niet van koninklijken huize, en mijn prinses dus ook niet.

Nochtans doet zij ook vrijwilligerswerk. Als een van haar vrienden in de rats zit, en dat mag op elk moment van de dag of nacht gebeuren, dan staat mijn 16-jarige klaar. Ik ben daar trots op, ook al gaat het niet om daklozen of mensen met een beperking.

En ja, Elisabeth blijkt ook nog een keukenprinses die graag nieuwe recepten uittest. Fijn, ik ben al blij met die spaghetti, heel af en toe. Af en toe, omdat mijn prinses een heel druk sociaal leven heeft en soms niet weet welk feestje eerst kiezen.

Ik weet het, een echte prinses heeft niet veel te kiezen, en dat is jammer. Hopelijk heeft ze haar sweet sixteen deftig mogen vieren. Terwijl de mama naar de crematieceremonie van koning Bhumibol was. Die man is een jaar geleden overleden, dat zou ik nooit uitgelegd krijgen aan mijn prinses.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER