Direct naar artikelinhoud
Katla

Vulkaan op IJsland getroffen door zwaarste aardbevingen in 40 jaar

In 1918 kende de vulkaan Katla zijn laatste grote uitbarsting. Hij spuwde toen vijf weken lang as.

Twee bevingen sterker dan 4 op de schaal van Richter hebben zich gisteren in de krater van de Katla-vulkaan op IJsland voorgedaan. Dat zijn de zwaarste bevingen sinds 1977, zo meldt de IJslandse weerdienst. Er kwamen ook nog tien naschokken. Er zijn geen slachtoffers of schademeldingen, maar de IJslandse autoriteiten zijjn extra waakzaam.

De vulkaan Katla, 1.450 meter hoog, ligt aan de zuidkust van IJsland. De vulkaan barstte in 1955 en 1999 uit, maar die uitbarstingen waren niet hevig genoeg om de ijslaag te breken die de tien kilometer brede krater afdekt. De laatste grote uitbarsting van de Katla vond in 1918 plaats. De vulkaan spuwde toen vijf weken lang as.

Aangezien de laatste grote uitbarsting van de vulkaan al van bijna 100 jaar geleden dateert, zeggen wetenschappers dat ze nu eigenlijk over tijd is. Toch kan het makkelijk nog enkele decennia duren voor de vulkaan echt uitbarst. 

"Het is een vrij dynamische situatie op dit moment, in de komende uren en de komende dagen. Op dit moment zijn er echter geen signalen dat er iets gevaarlijks staat te gebeuren", zegt wetenschapper Matthew Roberts aan Reuters.

'Op dit moment zijn er geen signalen dat er iets gevaarlijks staat te gebeuren'
Matthew Roberts, wetenschapper

In 2011 werd de Katla getroffen door gelijkaardige schokken, zonder dat dat een uitbarsting tot gevolg had. Wanneer de vulkaan toch tot uitbarsten zou komen, moet de ijslaag op de top het magma een uur tot anderhalf uur vasthouden. Op die manier is er tijd om het getroffen gebied te evacueren en het luchtverkeer op de hoogte te brengen. Het is niet uitgesloten dat aswolken uit de Katla jaren boven IJsland blijven hangen en op die manier het weer over de hele wereld verstoren.

Twitter bericht wordt geladen...

Eyjafjallajökull

De uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull op IJsland zorgde in 2010 voor het afgelasten van meer dan 100.000 vluchten. Gevreesd werd dat lavadeeltjes de turbines van de vliegtuigmotoren zouden blokkeren. Historisch blijkt de Eyjafjallajökull één tot twee jaar voor de Katla uit te barsten. Potentieel is de Katla volgens geologen gevaarlijker, aangezien die een pak groter is. De laatste uitbarsting van de Katla zorgde voor vijf keer meer assen dan bij de uitbarsting van de Eyjafjallajökull. De gevolgen voor het vliegverkeer zouden dus nog groter kunnen zijn. 

In juni waarschuwden experts nog dat de Hekla-vulkaan, die ook aan de IJslandse zuidkust ligt, op uitbarsten stond. Die vulkaan kende in 2000 zijn laatste uitbarsting en volgens wetenschappers is een nieuwe uitbarsting op til.

De Katla en de Eyjafjallajokull, die in 2010 voor heel wat ellende zorgde, liggen vlak bij elkaar. De Katla is potentieel gevaarlijker.