Rechters worden niet vervangen in zaak Kasteelmoord

© Marc Herremans - Corelio

In de zaak van de Kasteelmoord worden de drie rechters van de correctionele rechtbank in Brugge niet vervangen. Dat heeft de eerste kamer van het Gentse hof van beroep donderdagmiddag beslist, nadat de advocaten van de verdediging twee wrakingsverzoeken had ingediend.

gjs

André Gyselbrecht (66), Pierre Serry (67), Evert de Clercq (53) en Franciscus Larmit (40) staan terecht voor de moord op Stijn Saelens op 31 januari 2012 in Wingene. De evaluatiezitting van de correctionele rechtbank van Brugge van maandag 2 oktober vormde de aanleiding voor de wrakingsverzoeken. Toen kwam het opnieuw tot een lange discussie over de mogelijke rol van een Nederlandse informant.

Na de wrakingsverzoeken hadden de drie rechters 48 uur de tijd om zich uit de zaak terug te trekken, maar ze hadden beslist om dat niet te doen. Daardoor moest de eerste kamer van het Gentse hof van beroep bepalen of de rechters vervangen worden. Het hof van beroep stelde donderdagmiddag dat de rechters “geen blijk van vooringenomenheid of partijdigheid” hebben getoond.

Het proces van de kasteelmoord kan gewoon doorgaan en op 6 november moeten de pleidooien in de zaak van start gaan.

Wrakingsverzoek

Het waren de advocaten van Larmit en Gyselbrecht die elk een wrakingsverzoek hadden ingediend. Op de evaluatiezitting kwam het opnieuw tot een discussie over de mogelijke rol van een Nederlandse informant. Die zou maandenlang vanuit de gevangenis van Ieper informatie doorgespeeld hebben over zijn gesprekken met Evert de Clercq. Van de vermeende informant is in het dossier echter geen spoor. Nochtans blijkt uit een vraag aan Pierre Serry dat de onderzoekers mogelijk wel beschikten over de informatie. De zaak werd nog complexer toen Walter Damen, advocaat van Serry, 51 pagina’s met notities van de informant aan alle partijen bezorgde.

“Het was een cruciaal nieuw gegeven”, zei Joris Van Cauter, die optreedt voor Larmit, bij de behandeling voor het Gentse hof van beroep. “Na een schorsing van 50 minuten besliste de rechtbank in een tussenvonnis om geen getuigen meer op te roepen. Het is duidelijk enerzijds dat ons recht van verdediging geschonden is, en anderzijds is dat zo in strijd met de fundamentele principes van de tegenspraak dat het een gewettigde verdenking uitmaakt.”

Verzet

De openbare aanklager had zich verzet tegen een wraking en het hof van beroep volgt die stelling. “De rechten van verdediging werden niet geschonden en er is geen objectief bewijs dat de rechters niet onpartijdig zijn. Een louter subjectieve perceptie (van de advocaten, nvdr.) volstaat daartoe niet”, zei voorzitter van het hof Dirk Floren.

De advocaten van de verdediging kunnen nog cassatieberoep aantekenen tegen het arrest.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen