© ddl

Open Vld pleit voor uitstel nieuwe eindtermen

Ook meerderheidspartij Open Vld wil de invoering van de nieuwe eindtermen met een jaar uitstellen tot 1 september 2019. “1 september 2018 is niet realistisch”, zegt Open Vld-onderwijsexpert Jo De Ro. De Ro noemt het akkoord in de meerderheid over de eindtermen “een eerste belangrijke stap”, maar geeft toe dat zijn partij graag verder had willen gaan. De liberaal betreurt ook dat er “politieke spelletjes” gespeeld worden over het dossier.

De meerderheidspartijn N-VA, Open Vld en CD&V hebben een akkoord bereikt over de nieuwe eindtermen. Oppositiepartijen Groen en sp.a, die maandenlang hebben deelgenomen aan het overleg, zijn niet te spreken over de gang van zaken. Zij vinden dat minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) het lopende overleg heeft “opgeblazen” omdat ze een eigen tekst op tafel heeft gelegd die “te nemen of te laten” zou zijn geweest.

Open Vld-parlementslid Jo De Ro betreurt dat er over het dossier nu een rondje zwartepieten is opgestart. “Dat is te betreuren, want het is niet waar de leerkrachten en leerlingen het meest mee geholpen zijn. Eindtermen zijn te belangrijk om erover politieke spelletjes te spelen”, aldus De Ro.

Inhoudelijk spreekt De Ro van “een niet terug te draaien stap voorwaarts”. De Ro: “Het parlement krijgt initiatiefrecht voor de modernisering van eindtermen, zal ze moeten goed- of afkeuren nadat ontwikkelingscommissies ze uitschrijven, zal jaarlijks een rapport krijgen over hoe de leerkrachten levensbeschouwing hun lessen geven en of ze daarbij alle waarden en normen van onze grondwet respecteren. De leerplannen zullen afgeslankt worden én de eindtermen letterlijk moeten opnemen. Na drie jaar zullen de eindtermen die onder basisgeletterdheid vallen, geëvalueerd worden en zullen ze ook in het basisonderwijs kunnen, ...”

Volgens De Ro had de tekst op bepaalde vlakken “nog verder mogen gaan”. “Maar zoals met gelijke kansen in onderwijs gebeurde in het verleden, moet je eerst een belangrijke stap zetten, voor je een tweede kan zetten”, aldus De Ro.

De Vlaamse liberalen vinden wel dat het onderwijsveld voldoende tijd moet krijgen om de nieuwe eindtermen in te voeren. “Een start van de nieuwe eindtermen op 1 september 2018 is volgens mij niet realistisch, een schooljaar later is dat al veel meer”, aldus De Ro, die daarmee op dezelfde lijn zit als coalitiepartner N-VA.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer