© rr

Politie start met DNA-testen in zaak Nicky Verstappen

De Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie (OM) starten vandaag met het benaderen van vijftienhonderd mannen voor vrijwillige medewerking aan een een-op-een DNA-vergelijking in de zaak Nicky Verstappen. Het gaat om mannen die voorkomen in het dossier en mannen die tijdens de vermissing en dood van Nicky Verstappen in augustus 1998 op de Brunssummerheide waren.

Het overgrote deel van deze groep komt uit Nederlands-Limburg. Politie en OM hopen deze directe DNA-vergelijking af te ronden voordat volgend jaar het grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek onder minstens 15.000 mannen van start gaat, heeft de politie zojuist bekend gemaakt.

Selectie

Deze 1.500 mannen zijn de afgelopen maanden op basis van het dossier geselecteerd en getraceerd. Daarnaast is een aantal mannen moeilijk of niet meer benaderbaar omdat het huidige woonadres niet bekend is, de persoon in het buitenland woont, of niet meer in leven is. Hoe groot die groep is, kan de politie op dit moment niet zeggen.

Direct

Het onderzoeksteam is klaar voor de ‘directe’ DNA-afname. De politie zal de 1.500 mannen de komende dagen per brief of persoonlijk (telefonisch) benaderen en uitleggen waarom zij worden gevraagd deel te nemen. Voor allen geldt dat ze op 10 of 11 augustus 1998 op of rond de Brunssummerheide in Landgraaf waren. Vanwege privacyoverwegingen verstrekt de politie geen nadere informatie over de samenstelling van deze groep.

Uitsluiten

Een aantal van hen is eerder in dit moordonderzoek al benaderd voor DNA-afname. Het betreft onder meer de voltallige leiding van het Jeugdwerk Heibloem, met wie Nicky Verstappen destijds op zomerkamp was op de Brunssummerheide maar ook toenmalige priesterstudenten van Rolduc die gelijktijdig op kamp waren op hetzelfde terrein. Dat leverde toen geen match met het sporenmateriaal op. Met de directe DNA-vergelijking bij 1.500 mannen willen politie en OM in eerste instantie personen uitsluiten als betrokkene.

Onderzoek

Het grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek is om voorbereidings- en logistieke redenen uitgesteld tot het eerste kwartaal van volgend jaar. Een exacte datum is nog niet bekend. Dat onderzoek is erop gericht mogelijke familieleden van de dader in beeld te brengen en vindt plaats rond de Brunssummerheide en Nicky’s toenmalige woonplaats Heibloem. Vergelijking van het DNA dat is aangetroffen op de kleding van Nicky met zo’n 260.000 profielen in de Nationale DNA-databank heeft geen resultaat opgeleverd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer