© screenshot

Deze ontploffingen tonen waarom laptops in het ruim van een vliegtuig levensgevaarlijk kunnen zijn

Een tijdje geleden verbood de Amerikaanse president Trump laptops en dergelijke in handbagage op het vliegtuig uit voorzorg tegen terrorisme. Die ban werd in juni opgehoffen, maar u zou de Amerikaanse regering de toestellen in het ruim willen verbieden wegens mogelijk ontploffingsgevaar. De noodzaak daartoe illustreren ze in deze video.

nkdr

Om hun punt te bewijzen dat laptops gevaarlijk kunnen zijn wanneer je ze met je ingecheckte bagage in het ruim van het vliegtuig laat laden, besloten de mensen van de Federal Aviation Administration in de Verenigde Staten dat het tijd was om wat koffers op te blazen.

Het luchtvaartagentschap hield een reeks experimenten waarbij laptops in doordeweekse koffers gestopt werden, vlakbij alledaagse ontvlambare toiletspullen: ontsmettingsgel, een spuitbus met droogshampoo en nagellakremover.

Daarna werden de batterijen van de laptops zodanig gemanipuleerd dat ze in ‘thermal runaway’ gingen. Daarbij komt de batterij in een vicieuze cirkel terecht waarin ze blijft opwarmen tot ze uiteindelijk oververhit raakt en de ontvlambare spullen doet ontploffen.

Hoewel het zelden gebeurt, is het niet onmogelijk dat zoiets gebeurt. Wanneer de batterij niet geheel volgens de regels gefabriceerd is of wanneer ze beschadigd is, valt het voor dat de batterijen oververhitten en zijn situaties als in bovenstaande video dus niet ondenkbaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer