Deze filmpjes over onze vrije tijd willen we naar het jaar 2117 sturen

© VIAA

Welke beelden maken deel uit van ons collectief geheugen? Welke fragmenten zijn over 100 jaar nog steeds relevant en geven goed weer hoe wij de voorbije eeuw onze vrije tijd beleefden? Uit een 50-tal video’s selecteerden de bezoekers van www.debeeldcapsule.be de voorbije maand hun persoonlijke favorieten.

Het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) maakt vandaag, op de UNESCO Werelddag voor Audiovisueel Erfgoed, de vijf meest gekozen filmpjes als de ‘Beeldcapsule 2117’ bekend.

VIAA en haar 29 partners willen met de Beeldcapsule hun ambitie voor Vlaanderen in de kijker zetten: de schatten aan audiovisueel archiefmateriaal koesteren, tot leven brengen en bewaren voor de toekomst.

De Beeldcapsule zoomde in op het thema vrije tijd. De voorbije maand bezochten bijna 27.000 unieke bezoekers de site waar ze ruim 75.000 video’s bekeken.

Filmpjes vertellen verhaal

Nico Verplancke, directeur van VIAA, is bijzonder opgetogen over de campagne en de keuzes die de bezoekers maakten: “De vijf meest gekozen fragmenten vormen een verhaal op zich.”

Zo kreeg de werkende Belg dankzij de invoering van de betaalde vakantie en de 40-urenweek in 1936 meer vrije tijd. De kust werd in die periode ook door de arbeider ontdekt als vakantieplek. Later kwam daar de opkomst van de wagen bij, inclusief de mobiliteitsproblematiek. Veel mensen herinneren zich Oostende ook als de vertrek- en aankomstplaats van de ferry’s naar het Verenigd Koninkrijk. Reizen naar het buitenland werd de voorbije eeuw steeds populairder.

De filmpjes tonen ons hoe ons leven en onze vrije tijd de voorbije jaren veranderden en tegelijk fundamenteel hetzelfde bleven. De kermiskoersen verliezen misschien aan populariteit, maar het wielertoerisme boomt als nooit tevoren.

De voorbije eeuw zagen we ook de democratisering van het medium film en video. “Kinderen, jongeren en volwassenen filmen nu zowat alles”, merkt Nico Verplancke op. “Ze delen hun filmpjes met elkaar en de wereld. Tegelijk blijven die opnames vluchtig, tijdsgebonden en hebben ze een beperkte bewaartijd. Des te belangrijker is het om ook nu relevante beelden voor de toekomst veilig te stellen. VIAA en haar partners zetten zich daarvoor in, maar het gaat uiteindelijk om een soort collectief geheugen. We willen dan ook zo veel mogelijk mensen hiermee bereiken en hierin betrekken.”

Bekijk hieronder de vijf meest gekozen fragmenten die de Beeldcapsule vandaag lanceert naar het jaar 2117.

‘Congé payé’ uit het archief van AMSAB-Instituut voor Sociale Geschiedenis:

‘Vertraagd verkeer richting kust’ uit het archief van VRT:

‘Oostende-Dover met de ferry’ uit het archief van Focus-WTV:

‘De kermiskoers’ uit het archief van het FelixArchief:

‘Camera. Lights. Action!’ uit het archief van het Huis van Alijn:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen