Beyhan kookt: Sütlü irmik helvasi / griesmeeldessert

Ooit stond ze achterin de keuken van haar mans kebabzaak te zwoegen, maar vandaag is de Maasmechelse hobbykokkin Beyhan Agirdag bekender dan Jeroen Meus op de sociale netwerksite mutfaktayim_b. Deze week maakt ze een overheerlijk griesmeeldessert klaar. Smakelijk!

MiGe

Ingrediënten: 200 gram fijn griesmeel, 100 gram boter, 70 gram pijnboompitten. Voor de siroop: 400 ml melk, 200 à 250 gram suiker.

Voorbereiding: - Begin met de bereiding van de siroop. Voeg hiervoor melk en suiker toe in een pan en breng het geheel op hoog vuur aan de kook. Laat het koken totdat de suiker is opgelost en zet de pan vervolgens aan de kant, maar zorg ervoor dat de siroop warm blijft.

Bereiding: - Verhit de boter in een grote pan en voeg de pijnboompitten toe. Bak dit al roerend 5 minuten op een zachte vuur.- Voeg geleidelijk het griesmeel toe. Roer met een houten lepel zodat het griesmeel de boter kan absorberen en blijf roeren tot het griesmeel lichtbruin is (ongeveer 10 à 15minuten). (Zorg dat het niet te ver inbrandt, want dan wordt de helva bitter)-Voeg de melksiroop erbij en roer goed door tot het één geheel is. (Let op want het gaat nu even spetteren) Roer enkele minuten voortdurend op een heel zacht vuur tot de siroop geabsorbeerd is. Daarna mag je het vuur uitzetten.- Zet het deksel op de pan en laat de griesmeel helva 10 à 15 minuten rusten.Serveertip:-Schep het mengsel per portie in vormpjes of een schaaltje en draai daarna om in een bord.- Helva is heerlijk met een bolletje ijs.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer