Direct naar artikelinhoud
FED

Donald Trump dumpt 'Fed'-topvrouw Janet Yellen

John Taylor, economieprofessor aan Stanford, wordt getipt als de nieuwe Fed-voorzitter.Beeld AP

De Amerikaanse president Donald Trump gaat Janet Yellen niet herbenoemen als voorzitter van de Federal Reserve. Dat meldt persbureau Reuters op basis van berichtgeving van Politico.

Yellen bekleedt de voorzittersfunctie sinds 2014. Ze is de eerste vrouwelijke voorzitter van de Fed en werd benoemd door toenmalig president Barack Obama. In de vier jaar voor haar voorzitterschap was ze al vicevoorzitter.

Onder Yellens leiding stopte de Federal Reserve in oktober 2014 met het opkopen van obligaties. Ruim een jaar later, in december 2015, verhoogde de Fed de rente voor het eerst sinds de financiële crisis. Onder Yellen werd daarna nog drie keer de rente verhoogd. Sinds oktober is de centrale bank begonnen met het afbouwen van de balans.

Wie Yellen zou opvolgen is nog niet zeker. Maar de hoogleraar economie op de Stanford University John Taylor wordt met stip genoemd. Hij is een van de invloedrijkste monetair economen ter wereld. Hij uitte in het verleden al regelmatig kritiek op het huidige beleid van de Amerikaanse Centrale Bank. Hij zei vorig jaar al dat de Fed de rente sneller had moeten verhogen. Taylor vindt, in tegenstelling tot Yellen, dat monetair beleid op basis van vaste rekenregels moet worden geïmplementeerd.