© Raymond Lemmens

Lanaken neemt bocht van 180°: Cyriel Verschaevestraat wordt Anne Frankstraat

Na alle commotie eerder dit jaar hebben de inwoners van de Lanakense Cyriel Verschaevestraat een nieuwe naam gekozen voor hun straat. Vanaf december zullen ze de Anne Frankstraat als hun adres mogen noteren.

neac

LEES OOK: Wie is Cyriel Verschaeve?

Verschaeve was een van de zwaarste nazi-collaborateurs in ons land tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na die oorlog werd hij veroordeeld, maar nog elk jaar wordt hij door extreemrechts herdacht. Toch waren er begin dit jaar nog vier straten in Vlaanderen naar hem genoemd, waaronder eentje in Lanaken.

De inwoners van de Cyriel Verschaevestraat in Lanaken vroegen na de commotie aan de gemeente om een andere straatnaam. Ze mochten die naam zelf kiezen. 54 mensen brachten een stem uit en een meerderheid koos voor de Anne Frankstraat. In plaats van te wonen in een straat genoemd naar een nazi-collaborateur zullen ze binnenkort dus wonen in een straat genoemd naar een van de bekendste slachtoffers van de Holocaust.

Goedkeuring

Vooraleer de straat officieel wordt herdoopt, moet er wel nog een openbaar onderzoek worden uitgevoerd. Dat gaat vandaag van start en zal lopen tot 27 november. Eventuele bezwaren zullen begin december behandeld worden, waarna de nieuwe naam nog ter goedkeuring aan de gemeenteraad moet worden voorgelegd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer