© Tom Palmaers

Vandeput: “Ik ga geen kazernes sluiten tijdens deze legislatuur”

“Ik ga geen kazernes sluiten tijdens deze legislatuur.” Dat is de reactie van defensieminister Steven Vandeput aan de redactie van deze krant op de berichtgeving van de VRT over het sluiten van “een veertiental” kazernes. Daarbij wordt ook de kazerne van Zutendaal en die van Glons, bij Tongeren net over de taalgrens, genoemd. Vandeput noemde de berichtgeving zelfs “fout en tendentieus.”

Jan Bex

De berichtgeving van de VRT zorgde wel voor het echte nieuws: met name dat Vandeput geen kazernes zal sluiten tijdens deze legislatuur. Dat is tot 2019. “Uiteindelijk komt het de minister van Defensie als vakminister toe om hierin een beslissing te nemen”, licht Vandeputs woordvoerder toe. “Het is tijd voor duidelijkheid voor de militairen. Dat moment is nu gekomen. In de loop van de dag krijgen alle militairen hierover nog informatie via een flash.”

LEES OOK. Gaat Defensie kazerne in Zutendaal sluiten?

Vandeputs kazerneplan, ook infraplan genoemd, is een van de sluitstukken van de strategische visie op Defensie. Vandeput wil daarin Defensie in 2030 afgebouwd zien tot een slanker, maar meer inzetbaar leger van 25.000 man. In die optiek heeft Defensie een te grote en inefficiënte kazerne-infrastructuur. Het plan lag al lang op de regeringstafel. Maar het kwam nooit tot een akkoord. Geen enkele politicus ziet graag dichtbij kazernes dichtgaan. Zeker niet als er gemeenteraadsverkiezingen naderen.

De kazernes Belgrade en Jambes (allebei in de buurt van Namen) en die van Glons zouden deze legislatuur wel nog sluiten. “Maar dat is een uitvoering van een beslissing die al in de vorige legislatuur genomen werd”, aldus de woordvoerder.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer