Nieuw dinosaurusspoor in Afrika zet theorieën op zijn kop: had Jurassic Park dan toch (een beetje) gelijk? 

Wetenschappers hebben voor het eerst sporen gevonden van een grote, vleesetende dinosaurus, in het zuiden van Afrika. Het dier zwierf er zowat 200 miljoen jaar geleden rond, in het vroege Jura, en ook dat is opmerkelijk.  Makers van de film "Jurassic Park" zouden dan toch gelijk krijgen.  

Het nieuws staat te lezen in het gespecialiseerde magazine PLOS One. De afdrukken zijn gevonden in de buurt van een prehistorische drinkplaats in Lesotho, op rotsgesteente. Lesotho is een mini-staat middenin Zuid-Afrika. De pootafdrukken zijn 57 centimeter lang en 50 centimeter breed. Het gaat om verschillende pootafdrukken, en wel van een zogenoemde "megatheropode", een grote vleesetende dinosaurus die op twee poten liep, en die als voorloper kan worden beschouwd van de beruchte Tyrannosaurus Rex - kortweg T-Rex.  

Dit werpt een nieuw licht op de zaak

Onderzoeker Fabien Knoll van de universiteit van Manchester

Volgens experts moet de dino in kwestie ongeveer 9 meter lang geweest zijn. Geen klein kaliber dus, met een heuphoogte van bijna 3 meter. Het dier was daarmee zeker vier keer zo groot als een leeuw. Het kreeg de naam Kayentapus ambrokholohali mee.

De ontdekking is heel bijzonder, omdat het de eerste keer is dat er pootafdrukken van een zo'n grote carnivore dinosaurus zijn ontdekt in het zuiden van Afrika. Fabien Knoll van de universiteit van Manchester (boven op de foto) noemt de vondst in The Independent "opwindend".

"Dit werpt een nieuw licht op de zaak. Het is de eerst keer dat we bewijzen vinden van een heel groot vleesetend dier in een wereld waar vooral planteneters en alleseters voorkwamen, en ook wel carnivoren maar dan veel kleinere. Dit dier moet aan het hoofd van de voedselketen gestaan hebben."

Ook de ouderdom van de afdrukken is opmerkelijk

En er is meer. Ook de datering van de afdrukken is opmerkelijk. De sporen zouden zowat 200 miljoen jaar oud zijn, en dus teruggaan tot het vroege Jura - het Jura loop van ongeveer 201,3 miljoen tot 145 miljoen jaar geleden, toen het Krijt begon. Algemeen wordt aangenomen dat de dinosauriërs pas 66 miljoen jaar geleden uitstierven, aan het einde van het Krijt, door een gigantische meteorietinslag op aarde.

De makers van "Jurassic Park" krijgen (een beetje) gelijk

Maar tot nu toe werd aangenomen dat de vleesetende dino's die op twee poten liepen, de theropoden, pas echt grote proporties aannamen helemaal op het einde van het Jura. Daarvoor waren er ook wel theropoden, maar die waren relatief klein.

Op die manier zouden de makers van de film "Jurassic Park", de blockbuster uit 1993, toch een beetje gelijk krijgen. De makers kregen veel kritiek omdat ze er onder meer de T-Rex opvoerden, een van de machtigste vleesters ooit, terwijl die eigenlijk pas veel later verscheen, diep in het krijt. Nu blijkt dus dat er weldegelijk ook grote theropoden bestonden in het Jura.

Meest gelezen