© AFP

Dubbel goed nieuws voor Romelu Lukaku: Harry Kane raakt niet fit voor topper, lof van ex-Rode Duivel

Zaterdagmiddag openen Manchester United en Tottenham de tiende speeldag in de Engelse Premier League met een topper op het scherp van de snee. Manchester United en Romelu Lukaku kregen voor de match goed nieuws, want bij Tottenham is topschutter Harry Kane out met een hamstringblessure. Een uitgelezen kans voor ‘Big Rom’ om opnieuw topschutter te worden, in aanloop naar de match strooide ex-Rode Duivel Nico Claesen met lof voor de spits. “Het verbaast me dat Romelu elk jaar progressie blijft maken”, liet Claesen optekenen op de site van Tottenham.

Spurs-manager Mauricio Pochettino bevestigde dat Harry Kane niet kan spelen tegen Manchester United, zaterdag om 13u30. “Het zou te veel risico zijn om hem te laten spelen”, liet de Argentijnse coach vrijdag weten aan de pers. De topschutter in de Premier League kampt met een hamstringblessure, maar hoopt speelklaar te geraken voor de thuiswedstrijd tegen Real, woensdag in de Champions League. “Misschien dat hij woensdag wel kan meedoen”, aldus Pochettino. “Dat zullen we moeten afwachten.”

Lof van Claesen

De ondertussen 55-jarige Claesen speelde bij Tottenham tussen 1986 en 1988. Met de Rode Duivels schitterde hij op het WK in Mexico in 1986 met een vierde plaats. De Limburger was basisspeler in het elftal van bondscoach Guy Thys en was drie keer trefzeker op dat WK.

“Ik ken Romelu al sinds hij een kind was”, opende Claesen. “In de jeugdteams van Anderlecht speelde hij altijd een categorie hoger dan zijn leeftijd. Hij had dan al zijn lichaam mee, maar kreeg wel eens de kritiek dat dat het voor hem zo makkelijk maakte om veel te scoren. Eens hij in het eerste elftal van Anderlecht zou spelen, zou het moeilijker worden, zo werd gezegd. Maar dat was niet het geval. Hij bleef aan de lopende band scoren en elk jaar progressie maken. Zelfs dit jaar bij Manchester United wordt hij nog beter. Hij is gevaarlijk van de eerste tot de laatste minuut.”

“Ik ben erg onder de indruk van hoe hij op dit moment speelt”, vervolgde Claesen. “Hij kan niet enkel goed diep spelen, maar kan ook in het aanvallende spel goed uit de voeten. De meeste teams spelen met zes of zelfs zeven verdedigende spelers tegen Manchester United, vier verdedigers en twee of drie verdedigende middenvelders. Toch weet hij altijd goed positie te kiezen en de tweede bal op te vangen. Hij heeft op dat vlak veel bijgeleerd. Vroeger werd steeds gezegd dat je Lukaku het best kon gebruiken in een team dat in de ruimte kon spelen, zodat hij diep kon gaan achter de defensie. Maar op dit moment kan hij veel meer. Hij kan ook andere spelers laten voetballen. Bovendien blijft hij uiterst efficiënt. Bij de minste fout van de verdediger, slaat hij toe.”

Lukaku zit in zijn eerste seizoen bij Manchester United momenteel aan elf treffers in veertien wedstrijden, in de Premier League zeven goals in negen partijen. Zijn concurrent aan de overzijde, Harry Kane kende een uitmuntende septembermaand, maar zal niet spelen tegen de Red Devils. Kane is out met een hamstringblessure. Hij scoorde voor Tottenham in de Premier League acht goals in negen duels, één meer dan Lukaku. In de rangschikking tellen Man Utd en Tottenham beiden 20 punten, vijf minder dan leider Manchester City.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer