© EPA-EFE

Spaanse premier Rajoy vraagt vraagt afzetting Catalaanse minister-president

De Spaanse Senaat is vrijdagmorgen kort na 10.00 uur bijeengekomen om over dwangmaatregelen tegen de naar onafhankelijkheid strevende regionale regering van Catalonië te beslissen. Premier Rajoy vroeg de afzetting van de Catalaanse regering.

Het gaat daarbij omtrent artikel 155 van de grondwet dat tot afzetting van de Catalaanse regering en het organiseren van nieuwe verkiezingen in de regio kan leiden.

Dat er toestemming komt, geldt als zeker, gezien de Partido Popular van premier Rajoy een meerderheid in de Senaat heeft. De beslissing wordt tegen 15.00 uur verwacht.

Ook premier Mariano Rajoy neemt aan de zitting deel en hij nam meteen het woord. Hij vroeg toestemming om de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en zijn regering af te zetten. Ook wil de premier het Catalaanse parlement onder voogdij stellen, net als het onder Spaanse voogdij stellen van de publieke media en de politie, dit alles gedurende een periode van zes maanden. In 2018 moeten er dan verkiezingen komen in Catalonië.

Nog nooit gebruikt

Volgens de Spaanse regeringsleider is Puigdemont “alleen en hij alleen” met de vinger te wijzen voor het opstarten van het grondwetsartikel. De minister-president had de escalatie van de crisis kunnen tegenhouden maar hij weigerde, aldus Rajoy. Puigdemont handelde “onwettig”.

Het artikel is nooit in werking gezet sinds Spanje naar de democratie is teruggekeerd. “Het is een legaal, democratisch mechanisme, goedgekeurd door de Spanjaarden en dat in een overweldigende meerderheid van de landen rondom ons bestaat”, zei Rajoy.

“Waarvoor de Catalanen bescherming willen is niet tegen Spaans imperialisme, maar tegen een minderheid die, op een onaanvaardbare manier, iedereen wil onderwerpen aan het juk van zijn (afvalligheids)doctrine”, motiveerde de Spaanse regeringsleider zijn wil tot ingrijpen. “Er is geen alternatief” voor het activeren van artikel 155.

“Wij staan voor een uitdaging zonder voorgaande in onze recente geschiedenis”.

Wat doet Catalonië?

Om 12.00 uur komt ook het Catalaans parlement bijeen, om te reageren op de beslissingen van de Senaat in Madrid. Mogelijk roept de Catalaanse volksvertegenwoordiging dan formeel de onafhankelijkheid uit. Ook het organiseren van nieuwe verkiezingen is denkbaar.

De Catalaanse regeringspartij Junts pel Si heeft in het Catalaanse parlement alvast een resolutie ingediend om de onafhankelijkheid van de regio uit te roepen. “Wij zullen de Catalaanse republiek vormen, als een onafhankelijk en soeverein land, onder de rechtsstaat”, zo staat in de tekst. Voorts zegt de resolutie zonder voorafgaande voorwaarden onderhandelingen met Madrid te willen opstarten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer