Vergeet wijn, probeer eens een kaas- en bieravond met deze tips
De herfst is het perfecte seizoen voor een kaas- en wijnavond. Maar wat dacht je ervan om die wijn eens in te ruilen voor bier? Wij kregen tips voor een smakelijke kaas- en bieravond van de eerste Belgische kaasmeester Véronique Socié. Zij opende afgelopen zomer de splinternieuwe kaasbar La Fruitière in hartje Brussel.
Kaasliefhebbers hebben er een nieuwe hotspot bij. Kaasbar La Fruitière in Brussel in niet alleen een kaaswinkel met een uitgebreide selectie aan kazen, je kan er ook proeven. Net zoals je een wijntasting zou doen in een wijnkelder, kan je hier met een groep vrienden de smaakpapillen laten verwennen met een assortiment kazen. Desgewenst met een bijpassend biertje, thee of wijn. De zaak in hartje Brussel biedt plaats voor zo'n twintig personen.
Geen wijndrinker? Probeer kaas eens met bier te combineren. Kaasmeester Véronique Socié leert ons hoe je daaraan begint, en heeft enkele suggesties om Zwitserse kazen met lokale Brusselse streekbiertjes te combineren.
Kaas met bier combineren is niet nieuw, hoewel in eerste instantie nog vaker naar wijn wordt teruggegrepen. Toch is bier een minstens even goede keuze, legt Véronique ons uit. "De bubbels in de drank zorgen ervoor dat de zware kazen makkelijker verteren, waardoor die niet te zwaar op de maag liggen", aldus de kaasmeester. "Ook het zure of bittere in een biertje geeft een zekere frisheid in de mond die vette, romige kazen compenseert. Daarenboven voelt het koude van bier frisser aan in de mond dan een warme, zware wijn."
Hoe proef je het?
"Om de kaas en het bier het best te proeven, neem je eerst een stukje kaas," tipt Véronique. "Kauw erop zodat het een beetje warm wordt in de mond en de smaken zich verspreiden. Neem dan een slok bier, zodat de aroma's van beiden goed samengaan. Als het goed is, proef je nu een derde smaak, los van de kaas en het bier."
Zwitserse kaas versus Brussels bier: vier verrassende tips
Wie kaas zegt, denkt in de eerste plaats aan Frankrijk. Maar ook de Zwitserse bergen lenen zich tot uitstekende kaassoorten. "Fransen en Zwitsers eten gemiddeld zo'n 24 kilogram kaas per jaar," staaft Véronique die stelling. "Ter vergelijking: Belgen doen het met de helft, zo'n 12 kilogram per jaar." Van plan om die consumptie de hoogte in te jagen? Vier pairing tips van de kaasmeester:
1. Gruyère AOP Réserve met Théorème de L’Empereur
Gruyère AOP is een harde kaas met een fijn aroma, die zich overigens ook perfect laat proeven door mensen die lactose-intolerant zijn. Tijdens de bereiding van de kaas worden de melkbacteriën volledig omgezet in melkzuur en andere stoffen, waardoor er geen lactose meer in zit.
De kaas vormt een prima huwelijk met het plaatselijk biertje Théorème de L’Empereur van microbrouwerij L'Ermitage in Brussel. Dit zacht blond maltbier kreeg wat plantaardige toetsen en zelfs een vleugje jasmijnthee mee.
2. Tomme Vaudoise met Kriek Lou Pepe
Tomme Vaudoise is een zachte en smeltende kaas in een ronde vorm, met een zachte korst. De smaakt past goed bij een fruitbiertje zoals de Kriek Lou Pepe van brouwerij Cantillon. Een zachte en fijne combinatie, die ook prima kan dienst doen als dessert.
3. Tête de Moine AOP met een Voegelpik
Mag het ook esthetisch wat meer zijn? Dan is de Tête de Moine AOP (letterlijk: 'monnikshoofd') een goede kaas, die je met behulp van een speciaal kaasmes mooi in bloempjes kan snijden. Deze halfharde kaas smelt in de mond.
Een lekker biertje voor erbij is een Voegelpik van de Brusselse brouwerij En Stoemelings, een blond en licht biertje met koriandertoetsen.
4. Gruyère d’Alpage AOP met Brusseleir
Eerder fan van donkere, krachtige bieren? Probeer dan eens een Gruyere d'Alpage AOP met een Brusseleir te combineren. Dat donkere IPA-bier heeft toetsen van koffie en karamel, en wordt gebrouwen in Zennebrouwerij in Molenbeek. Met de ogen dicht lijkt het wel alsof je koffielikeur aan het drinken bent. De Gruyèrevariant uit de Alpen voor daarbij is fijn en zacht van smaak.
Deze vier suggesties zijn natuurlijk vrij voor interpretatie, en je kan zelf naar hartelust experimenteren met andere, gelijkaardige kaas- en biersoorten. Zelf interesse in een workshop met kaasmeester Véronique Socié? Neem eens een kijkje op de Facebookpagina van La Fruitière om op de hoogte te blijven van workshops en speciale evenementen van de kaasbar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Zo vind je een betrouwbare plaatser voor zonnepanelen: “Aannemers ouder dan tien jaar zijn zeldzaam”
-
Lidl
Wrap it up! Lekker makkelijk: fajita's met gewokte savooi en rundsreepjes
De fajita hebben we als lekkernij in een jasje te danken aan de Tex-Mex, ofwel de Texaans-Mexicaanse keuken. Je kan de wraps naar hartenlust beleggen met ingrediënten naar keuze, maar voor deze versie gebruiken we verfijnde entrecôte, in dunne reepjes gesneden, en krokant gewokte savooikool. -
Lidl
Lunchtip: kleurrijke groentenbowl met vegan nuggets
Vervang de klassieke kipnuggets eens door hun plantaardige variant – evenveel smaak, beter voor de planeet. Werk af met verschillende kleurrijke groenten, van spinazie tot wortelen, voor een bowl vol kleur en een instant vitaminebommetje om die laatste winterweken door te komen. -
-
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
-
Feest in een glas! Speciaal voor NINA creëert barman Philip 3 verfijnde (en simpele!) cocktails om het eindejaar te vieren
Niks mis hoor, met schuimwijn. Maar af en toe mag het wat specialer zijn. Serveer je gasten met oudjaar eens een lekkere cocktail, bijvoorbeeld. Geen idee hoe eraan te beginnen? Ervaren cocktailbarman Philip De Bruijn geeft drie recepten. Ze zijn poepsimpel, lekker als aperitief en ideaal om mee te proosten als de klok middernacht slaat. Santé! -
Vrolijk en energiek van ontbijt tot avondeten? Met deze recepten kom je zonder dip de dag door
De hele dag gevarieerd, gezond en lekker eten boost je humeur. Trek jij ook de kaart van energieke en dipvrije dagen? NINA’s foodstylist Sonja Peeters helpt met het juiste menu. Van een krokante tortilla tot gelakte roodbaars met groene groenten: laat je inspireren door deze drie geluksbordjes! -
“De zee is onze achtertuin.” 3 topgerechten uit het nieuwe kookboek van de Zeeuwse BlendBrothers
-
Livios
Groen, rood, blauw of geel: richt je dak klimaatvriendelijk in met deze slimme tips
-
PREMIUM
Weinig moeite, wauw-effect: zo pimp je kant-en-klare kerstgerechten zodat het lijkt alsof je uren in de keuken stond
Wil je jouw kostbare tijd liever met je gasten doorbrengen? Maar wil je wel pareltjes van borden serveren die de smaakpapillen prikkelen? Het lijkt quasi onmogelijk, maar foodies Silke Van Engeland en Virginie Schoelinck vonden de hack: ze pimpen kant-en-klare gerechten zodat het lijkt alsof je lang in de weer bent geweest. Hun boek ‘Onweerstaanbaar kant-en-klaar’ is nog niet uit, maar wij mogen jullie alvast exclusief drie recepten tonen: met deze macaronsoezenkrans, carpaccio op oosterse wijze en aspergesoep met garnaalballetjes scoor je ongetwijfeld. -
Gen Z en millennials eten steeds minder spruitjes: wordt ’s werelds meest gehate groente binnenkort uit de keuken verbannen?
De meeste kinderen zijn niet bepaald dol op spruitjes vanwege hun uitgesproken, bittere smaak, die we, eenmaal volwassen, juist leren appreciëren. De groene koolsoort is immers vernoemd naar de hoofdstad van ons land. Toch lijkt het erop dat de nieuwe lading volwassenen en volwassenen in spe de groente liever links laat liggen. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. -
Vandaag is het Margarita Dag: 3 lekkere recepten om te proosten
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerSABINE VAN DE KERKHOVE
Rudy van Wayenberge