“We begraven steeds meer in intieme kring. Velen voelen zich daardoor uitgesloten”

© Hollandse Hoogte / Erik van 't Woud

Je leest het steeds vaker in overlijdensberichten in de krant: We nemen in intieme kring afscheid van onze dierbare overledene. Of nog definitiever: Het afscheid heeft in intieme kring plaatsgevonden. “Het is iets van de voorbije vijf jaar en het maak velen ongelukkig omdat ze er niet bij mochten zijn”, zegt Bruno Quirijnen, voorzitter van de Uitvaartunie Vlaanderen.

pom

Ook deze week viel het weer op bij het overlijden van professor/criminoloog Brice De Ruyver. Toen hij vorige week plots overleed, maakten de media mooie in memoriams over de man die mee aan de wieg stond van belangrijke justiciële hervormingen. In Het Nieuwsblad werd de criminoloog geroemd om zijn zeer uitgebreid netwerk. Donderdagavond kon iedereen de laatste groet brengen. Over de uitvaart zelf luidde de melding in het overlijdensbericht in de krant: “We hebben gekozen om in zeer intieme kring afscheid van hem te nemen en hopen op begrip hiervoor.”

Die dag stonden nog twee andere overlijdensberichten in de krant. Eén daarvan zei ook: “De uitvaartdienst heeft plaats in strikte intimiteit.”

Bruno Quirijnen heeft als voorzitter van de Uitvaartunie Vlaanderen, waar 80 procent van de Vlaamse begrafenisondernemers lid van zijn, een helikopterzicht over Vlaamse uitvaarten. “De laatste vijf jaar valt op dat uitvaartplechtigheden steeds meer in intieme kring worden gehouden.”

Appelsienenkist

Quirijnen denkt dat dit een gevolg is van de openheid waarmee over de dood wordt gesproken. “Mensen praten met familie vooraf over hun uitvaart. En dan speelt er steeds een zekere nederigheid. Velen zeggen het met de boutade: stop me maar in een appelsienenkist. Daarmee geven ze aan dat ze niet te veel poespas willen rond hun uitvaart.”

© foto Joren De Weerdt

Wanneer de dierbare dan overlijdt, schikt de familie zich naar de laatste wens en houdt een uitvaart in intieme kring. Vaak alleen maar met de naaste familie in de kerk of het crematorium. Terwijl vroeger bij overlijdensberichten bijna standaard stond: “We nodigen u vriendelijk uit om afscheid te nemen tijdens de uitvaartplechtigheid.” Iedereen was welkom.

Bruno Quirijnen en zijn collega’s zeggen dat ze respect hebben voor de familie die de laatste wens van de overledene wil uitvoeren. Maar ze wijzen erop dat een uitvaartplechtigheid niet zozeer bedoeld is voor de overledene maar voor zijn familie, vrienden en kennissen die tijdens een ritueel hun verdriet willen uiten en afscheid nemen. “Door die plechtigheid in intieme kring te houden, sluit je veel mensen buiten uit dat ritueel. Dat doet pijn. We horen daar heel vaak over klagen.”

Uitvaart met 500 man

© lds

Bruno Quirijnen zegt dat geld nooit een drijfveer is voor een uitvaart in intieme kring. Een volle kerk of een lege kerk; een vol crematorium of een leeg: de prijs is dezelfde. Dat bevestigt ook Kris Coenegrachts van onder andere het crematorium in Lochristi, Aalst en Sint-Niklaas.

Kris Coenegrachts wijst er wel op dat uitvaarten die niet in intieme kring worden gehouden, tegenwoordig heel veel volk trekken. “Uitvaarten met 500 man, zijn geen uitzondering. Vooral de sociale media zijn zeer wervend.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen