© AFP

Winnaar van verkiezingen in Tsjechië, miljardair Andrej Babis, wil minderheidsregering vormen

De populistische miljardair Andrej Babis, die de Tsjechische verkiezingen won, wil alleen regeren. “We zijn bij iedereen op afwijzing gebotst, dus zullen we een minderheidsregering proberen”, zei de oprichter van de protestbeweging ANO (“Ja”) vrijdag aan het onlineportaal van de krant MF Dnes.

ANO kreeg bij de parlementsverkiezingen van een week geleden 29,6 procent van de stemmen en werd daarmee afgetekend de sterkste partij. Het nieuwe Huis van Afgevaardigden komt pas op 20 november voor het eerst bijeen.

President Milos Zeman had donderdag al steun uitgesproken voor een minderheidsregering. “Hij is de winnaar van de verkiezingen en dat moet men respecteren”, zei de 73-jarige president op de zender Barrandov TV. Wie zo’n regering zal dulden, is nog onduidelijk. “We zullen een programma voorstellen dat deels ook beantwoordt aan de programma’s van andere partijen”, kondigde Babis aan.

Er wordt gespeculeerd over steun van de xenofobe SPD of van de orthodoxe communisten (KSCM). De 63-jarige Babis had zich in de kiescampagne als tegenstander van vluchtelingen en als euroscepticus voorgesteld, maar hij noemde zich na de stembusgang “pro-Europees”.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer