Moeder (31) die zoontje achter zich meesleepte, reageert: “Mensen begrijpen niet hoe moeilijk een autistisch kind kan zijn”

De vrouw die deze week voor verbijstering zorgde omdat ze haar kind achter zich meesleepte in een drukke winkelstraat in Liverpool, is kwaad omdat er op internet werd gesuggereerd dat ze haar gevallen kind niet wilde helpen. Ze vindt het ook niet eerlijk dat mensen haar autistisch zoontje vergelijken met een lappenpop en “oordelen zonder de situatie te kennen”. De Britse moeder verklaarde vrijdag dat het jongetje niet meer wilde bewegen, net toen de video werd gemaakt en blijft erbij dat ze “geen slechte moeder is”.

pjv

De Brit Joe Cain gooide deze week de spreekwoordelijke knuppel in het hoenderhok toen hij een video van de moeder en het jongetje op Twitter publiceerde. De video werd talloze keren bekeken en gedeeld, en online kijkers reageerden gechoqueerd. “Plots viel het kind”, aldus Cain in de Britse media. “De vrouw had het zien gebeuren, maar liep gewoon door. Niemand wist wat te doen of te zeggen.” Er kwamen talloze boze en verontwaardigde reacties op de video, en velen vroegen zich af waarom niemand in greep of de vrouw tegenhield.

Enkele mensen opperden echter ook dat het kind misschien aan autisme lijdt en plots niet meer wilde stappen. De moeder - die liever anoniem blijft - bevestigde vrijdag in de Britse media dat haar zoontje inderdaad autisme heeft en “regelmatig inzinkingen heeft en zich op de grond gooit”. Volgens de vrouw blijft hij dan als “een zak aardappelen op de grond liggen”, weigert hij om recht te staan en staat hij niet toe dat ze hem van de grond raapt.

“Hij weet niet dat hij me pijn doet”

De alleenstaande moeder woont in Liverpool en is nu zelf verontwaardigd dat ze wordt afgeschilderd als een slechte moeder. “Ik ben geen slechte moeder”, herhaalt ze met klem. “Mensen zouden eerst het fijne van de situatie moeten weten voor ze iemand veroordelen. Maar de omstanders staarden me gewoon aan.” De vrouw ontdekte dat haar zoontje autisme heeft toen hij pas twee jaar oud was en volgens haar reageert hij slecht als hij te maken krijgt met veel drukte. “Ik kan om die reden niet veel buitenshuis gaan”, aldus de vrouw. “Hij houdt niet van veel mensen en kan dan op elk moment een inzinking krijgen.”

De Britse moeder verklaart dat hij een leiband heeft omdat hij door zijn aandoening geen gevaar kent, maar dat hij ook erg sterk is en haar “soms onbewust pijn doet”. “Hij heeft me al eerder aangevallen en me tegen de grond geslagen, maar hij weet niet dat hij me pijn doet. Mensen begrijpen niet hoe moeilijk het is om een autistisch kind op te voeden.”

De video die voor alle commotie zorgde is intussen verwijderd van Twitter, maar volgens de Britse krant Daily Mail is de politie van Liverpool een onderzoek gestart toen ze de beelden te zien kreeg. De vrouw blijft echter volhouden dat ze een “goede moeder” is en dat mensen niet zo snel mogen oordelen. “Hij is echt geen stout kind. Hij is heel normaal, is erg liefdevol, maar heeft gewoon autisme. En dan kijken mensen naar hem alsof er iets grondig mis is met hem.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer