© AP

Experts: “Catalonië wordt internationale paria”

Dat het Catalaanse parlement voor onafhankelijkheid gestemd heeft, betekent niet dat het effectief autonoom wordt. Daar zijn meerdere professoren het over eens. “Catalonië maakt van zichzelf een internationale paria”, klinkt het bij Hendrik Vos.

Guy Stevens

“De onafhankelijkheidsverklaring zal niet veel veranderen”, denkt professor Europese politiek Hendrik Vos (UGent). “De internationale gemeenschap zal dit negeren. Catalonië zal door geen enkele staat als onafhankelijk worden erkend, en het wordt een internationale paria.” Ook Vlaanderen zal zich, ondanks de sympathie voor Catalonië “niet in dat moeras wagen”, denkt Vos. “Daarmee zou je echt schudden aan de steunpilaren van de EU, en dat zal niemand doen.”

De resolutie zal de gemoederen in Spanje wel verder verhitten, meent Vos. “Dit doet de zaak geen goed. Op een dag moeten we toch naar een dialoog tussen de twee, en misschien is dit soort van dramatisering wel nodig om tot een soort van catharsis te komen. Maar ik denk dat er nieuwe verkiezingen in Catalonië nodig zullen zijn, zodat alle partijen met een wit blad opnieuw kunnen beginnen.”

“Weinig juridische waarde”

De onafhankelijkheidsverklaring verandert op zich niets, meent Luk Van Langenhove, professor aan het instituut voor Europese Studies aan de VUB. “De resolutie heeft op zich weinig juridische waarde, want de grondwet laat ze niet toe. Bovendien zijn er ook heel wat fracties weggelopen uit het parlement”, zegt Van Langenhove. Zo’n verklaring, zelfs als die binnen de grondwet valt, heeft enkel waarde als voldoende andere staten de onafhankelijkheid erkennen. “En dat zie ik niet meteen gebeuren. Zeker niet binnen de EU”, klink het. “Dit wordt waarschijnlijk een maat voor niets.”

De demarche van de Catalanen zal economisch wel grote gevolgen hebben, zegt Van Langenhove. “Zeker in Catalonië zal de economie hieronder lijden, maar ook in Spanje en misschien zelfs in de hele EU.”

De resolutie zal er volgens de VUB-professor ook voor zorgen dat de spanningen in Catalonië verder oplopen. “Madrid moet artikel 155 van de grondwet (dat Catalonië onder toezicht van de Spaanse regering plaatst, red.) nu erg voorzichtig invoeren. Puigdemont (de Catalaanse president, red.) arresteren of andere bruuske maatregelen nemen, zou een grote vergissing zijn.”

“EU niet meer geschikt om initiatief te nemen”

Nu Barcelona en Madrid hun positie verscherpt hebben, zal het volgens professor Internationaal Recht Jan Wouters (KU Leuven) zeer moeilijk zijn om de twee partijen vreedzaam bij elkaar te brengen. “Temeer omdat er geen enkele neutrale partij is die boven het geschil staat. Zo is de EU allesbehalve neutraal en als dusdanig niet meer geschikt om een initiatief te nemen”, zegt hij aan Belga.

“We gaan naar een climax van de confrontatie toe”, stelt professor Wouters vast. “Ik hoop dat er geen geweld van komt.”

Voor een uitweg uit de crisis is overleg de beste piste, zegt Wouters, maar het zal zeer moeilijk zijn om Barcelona en Madrid vreedzaam bij elkaar te krijgen. Hij ziet ook nergens een neutrale derde partij, vooral omdat de Europese Unie duidelijk de kant van Rajoy gekozen heeft en dus “allesbehalve neutraal” is.

“Wie komt dan wel in aanmerking? Misschien heel informeel een imminente personaliteit, maar het is niet zeker of Madrid dit wel zal aanvaarden”, denkt Wouters. “Wellicht zal Madrid de macht overnemen.”

Wouters vindt het niet verstandig van de Europese leiders om zich ondubbelzinnig achter de Spaanse regering te scharen. “Dat wordt op termijn wellicht een onhoudbare situatie, zeker als er fysiek geweld zou worden gebruikt. Dan wordt dit een probleem dat ons allemaal aanbelangt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer