Jeroen Olyslaegers won in mei van dit jaar de Fintro Literatuurprijs voor zijn oorlogsroman 'Wil'. Naast een trofee en een bos bloemen, mocht hij ook 25.000 euro bijschrijven op zijn rekening.
Volledig scherm
Jeroen Olyslaegers won in mei van dit jaar de Fintro Literatuurprijs voor zijn oorlogsroman 'Wil'. Naast een trofee en een bos bloemen, mocht hij ook 25.000 euro bijschrijven op zijn rekening. © BELGA

Vlaams auteur vlijmscherp voor VRT want met nieuwe boekenprijs valt geen geld te winnen

De openbare omroep lanceert een nieuwe boekenprijs, De Hugo's. De winnaars krijgen "eeuwige roem en een passend kunstwerk", aldus de VRT. Maar daar is Vlaams schrijver Jeroen Olyslaegers allesbehalve tevreden mee. "Zijn jullie er echt mee aan het lachen?" klinkt het. Want waarom krijgt de winnaar geen geldprijs?

24 reacties

  • Dieter Soenen

    6 jaar geleden
    Er zijn veel mensen die niks verdienen aan hun passie. Maar belet hen dat om te stoppen nee dus meneer Olyslaegers join the club.
  • Patrick Lauwers

    7 jaar geleden
    Als je de prijs wint zal de verkoop ook wel stijgen.Indien je niet tevreden bent met de inkomsten van je beroep, stop dan en ga werken
  • Fons Casteels

    7 jaar geleden
    Inderdaad Gerry, cultuur is één van de kerntaken van de openbare omroep. Maar in de beheersovereenkomst staat ook dat er "relevantie voor iedereen" moet zijn. En die relevantie is er niet als een schrijver maar een heel beperkt leespubliek heeft. Het is bovendien géén kerntaak van de VRT om schrijvers financieel te belonen zodat ze ervan kunnen leven: daarvoor bestaat boek.be, daarvoor hebben we een Vlaamse minister van Cultuur.
  • Karel Ongena

    7 jaar geleden
    Dan zou hij eens naar de de coiffeur kunnen.
  • Ian Vandenbossche

    7 jaar geleden
    Dus ‘de eer’ en roem om door de nationale zender tot beste schrijver uitgeroepen te worden is onvoldoende? Kortzichtig, want dit is gratis reclame en brengt ook geld op. Schrijven van populaire kookboeken levert ook geen geldprijs op, maar er zijn er schatrijk van geworden.