Politierechter D’Hondt verhoort arts nadat patiënt dodelijk ongeval veroorzaakt

Politierechter ­Peter D’Hondt wil een dokter verhoren, nadat een van diens pa­tiënten vorig jaar een dodelijk ongeval heeft veroorzaakt in Lokeren.

bfs

Het ongeval waarvoor Dirk V. (61) uit Lokeren zich vrijdag moest verantwoorden in de politierechtbank gebeurde op 2 april van vorig jaar. In de bocht aan de ingang van het Verloren Bos in Lokeren ging hij met zijn auto rechtdoor en maaide voetgangster Mariette Gillis (67) weg. De vrouw kwam net als de wagen van Dirk V. in de achterliggende gracht terecht. Een getuige van het ongeval kon Dirk V. nog uit het wrak halen, maar voor Mariette Gillis kwam alle hulp te laat. Ze overleed ter plaatse.

Meteen na het ongeval werd vastgesteld dat het been van Dirk V. in een gipsverband zat. Verder onderzoek leerde ook dat hij op het moment van de feiten de zware pijnstillers Tramadol had genomen. “In 2003 werd bij mij het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) vastgesteld”, legde V. vrijdag uit tijdens zijn proces in de politierechtbank van Dendermonde. “Ik leed enorm veel pijn en kreeg van mijn behandelende arts Tramadol voorgeschreven. Elke dag nam ik tien van zulke pillen. De dokter heeft me nooit gezegd dat ik niet mocht sturen als ik die medicatie nam. Om de drie maanden ging ik bij hem om tien voorschriften. Ik belde aan, kreeg de voorschriften en vertrok opnieuw. Van het ongeval zelf herinner ik me niets meer.”

Orde

Openbaar aanklager Dries Tanghe eiste een jaar celstraf voor Dirk V. “Hij reed 60 kilometer per uur waar maar 30 kilometer per uur was toegelaten, droeg een gipsverband en reed onder medicatie die verboden is achter het stuur”, motiveerde de substituut-procureur zijn vordering.

Politierechter Peter D'Hondt besloot om Francis C. uit Sint-Gillis-Waas, de dokter in kwestie, op te roepen voor verhoor. “Het voorschrijfgedrag van deze arts heeft mogelijk invloed gehad op de dodelijke afloop van dit ongeval”, verantwoordde de rechter zijn beslissing. “Ik wil de dokter daarover persoonlijk bevragen. Desnoods via de Orde van Geneesheren.”

Schrappen

Francis C. is gespecialiseerd in de behandeling van CVS en al langer omstreden. In 2014 wou de Orde van Geneesheren hem definitief schrappen als arts. Iets wat na een lange procedureslag niet lukte en uiteindelijk werd omgezet in een schorsing van een jaar. Daardoor mag C. tot april 2018 geen patiënten meer behandelen. Volgens zowel de Orde van Geneesheren als het RIZIV schreef Francis C. medicatie voor die niet in aanmerking komt voor de behandeling van CVS.

De voortzetting van de zaak en het verhoor van dokter Francis C. vinden plaats op 8 december.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen