© W. Pattyn - creative.belgaimage.be

“Unplug” op de dag van de stilte

In Vlaanderen en Nederland wordt dit weekend het belang van rust en stilte in de verf gezet, met heel uiteenlopende activiteiten.

Al enkele jaren is het traditie om de stilte te vieren, aan de vooravond van Allerheiligen en Allerzielen en in het weekend waarin het winteruur ingaat. De klemtoon ligt op de waarde van vertragen, verstillen en aandachtig zijn in een wereld vol lawaai, prikkels en afleiding.

Stille activiteiten

In Flagey in Brussel praat de Franse auteur Alain Corbin op zondag 29 oktober om 11 u over zijn boek "L’histoire du silence".  Corbin belicht de intieme, ascetische en tragische aspecten van stilte. Hij nodigt uit tot introspectie in een drukke tijd. Stilte kan volgens Corbin inspireren tot grootse ideeën, daden, kunstwerken.

In Heule bij Kortrijk, in het voormalige klooster van Fatima, zijn er op zondag 29 oktober de hele dag verschillende activiteiten in en over stilte, van meditaties, wandelingen, muziek en yoga tot gesprekken met onder meer Jeanne Devos, Reginald Moreels en Kristin Verellen.

In Waarbeke, een gehucht van Geraardsbergen, ligt de nadruk op meditatie in het hoofdkwartier van de stiltebeweging Waerbeke. Een overzicht van alle stille activiteiten vindt u hier.

Stiltewandelingen

In zowat alle officiële stiltegebieden van ons land zijn er dit weekend stiltewandelingen, al dan niet bij het ochtendgloren. In het Merodegebied - in de bossen rond de abdij van Averbode, in natuurgebied De Liereman in Oud-Turnhout of op de Kalmthoutse heide (foto bovenaan).

In Brussel is er op zaterdag 28 oktober al een stiltewandeling, want ook in de stad is het interessant om het reliëf van de geluiden te verkennen, zelfs al kun je daar nergens absolute stilte vinden.

"Trek de stekker uit"

De Franse auteur, blogster en zenboeddhiste Kankyo Tannier pleit in haar pas verschenen boek "De kracht van de stilte" ook voor unpluggen: digitale en andere media en andere afleidingen voor kortere of langere tijd uitzetten. "Tien jaar geleden waren er geen sociale media, twintig jaar geleden zelfs geen internet, en nu hebben die dingen zoveel macht over ons dat we verslaafd zijn," stelt Tannier vast. Even niets doen, uit het raam kijken, de tijd laten voorbijgaan: dat raakt aan de essentie.  

Stilte is proeven van verveling.

Tannier houdt een lichtvoetig pleidooi voor aandachtig kijken en luisteren, en ziet stilaan een stille beweging ontstaan, wereldwijd. Een stille revolutie van mensen die een ander leven willen, weg van commercie en drukte.

Ook in Nederland is het op zondag 29 oktober dag van de stilte, met onder meer een uitnodiging om één uur in stilte door te brengen, van 11 tot 12 uur. 

Tenslotte nog dit: wie een bijzondere dag in volledige stilte wil doorbrengen moet op 17 maart volgend jaar op Bali zijn. Dan is het daar "Nyepi", hindoeïstisch nieuwjaar, en dan is het 24 uur lang doodstil op het Indonesische eiland. Niemand komt buiten en er gelden vier verboden: geen vuur, niet reizen, geen activiteit of geen ontspanning. Families brengen dan de tijd samen door met meditatie, gebed of rust. In het hectische en gestresseerde leven van veel Balinezen is dat een opluchting.

Meest gelezen