Direct naar artikelinhoud
vacature.com

Vooral werknemers in overheidssector, gezondheidszorg en onderwijs kampen met mentale klachten

Frequent contact met anderen brengt een verhoogd risico met zich mee, omdat u emotioneel veel meer betrokken raakt.Beeld Getty

Dat mentale problemen op de werkvloer meer aandacht verdienen, is duidelijk. Maar waar loopt het nu eigenlijk mis? Wat maakt dat zo veel mensen uitvallen met psychische klachten? De werkomstandigheden in uw sector, uw persoonlijkheid en de aanpak van uw leidinggevende zijn volgens experts allesbepalend.

“De overheid, de gezondheidszorg en het onderwijs springen eruit als we de sectoren bekijken waar het meeste ziekteverzuim voorkomt omwille van mentale aandoeningen”, weet Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven en directeur onderzoek bij IDEWE. Volgens het recentste rapport van IDEWE was 5,5% van de werknemers in de overheidssector in 2016 minstens een dag thuis met psychische klachten, binnen de gezondheidszorg was dat 4,7% van de werknemers en in het onderwijs 4,6%.

“Dat zijn drie sectoren waarin u heel veel contact hebt met mensen”, vult de professor aan. “Een loketbediende, een arts en een leerkracht, die werken voortdurend met respectievelijk burgers, patiënten en leerlingen. Onderzoek toont aan dat frequent contact met anderen een verhoogd risico met zich meebrengt, omdat u emotioneel veel meer betrokken raakt. Zo bent u mentaal sneller uitgeput. Koppel daar een te hoge werkdruk en weinig autonomie en beslissingsrecht over de invulling van uw functie aan, en dan gaat de kans op het ontwikkelen van mentale klachten zoals stress, burn-out en depressie zeer snel de hoogte in.”

Administratie en regeltjes

Een hoge werkdruk wordt onder andere veroorzaakt door een steeds uitgebreider takenpakket. “Zorgverleners en leerkrachten gaan gebukt onder een enorme administratieve last,” zegt Godderis. “Dokters willen hun patiënten helpen, leerkrachten willen lesgeven. Logisch: daar hebben ze voor gestudeerd. Maar de toenemende administratieve taken zorgen er tegenwoordig vaak voor dat ze niet of niet genoeg kunnen focussen op wat ze zelf als hun hoofdtaak beschouwen. Bovendien zijn ze ook vaak niet opgeleid voor al die extra werkjes, waardoor ze extra stress krijgen en gedemotiveerd raken.”

In de overheidssector speelt ook het gebrek aan autonomie dikwijls een belangrijke rol. “Binnen de overheid heerst nog vaak een hiërarchische structuur. Werknemers zijn soms gedwongen om hun taken uit te voeren volgens minutieus uitgeschreven procedures, wat het werk kan vertragen en kan maken dat zij minder betrokken zijn en minder voldoening uit hun job halen.”

Slachtoffer nr. 1: de hardwerkende perfectionist

Gevoeligheid voor mentale problemen hangt daarnaast sterk af van uw persoonlijkheid. In tegenstelling tot wat veel mensen nog steeds veronderstellen, zijn het net niet de ‘zwakkere’ werknemers die het eerst voor de bijl gaan. “Mensen met perfectionistische karaktertrekken zijn extra kwetsbaar,” zegt de professor. “Die zijn bezig met hun werk, hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en willen hun taken tot in de puntjes afwerken. Bovendien willen ze ook nog eens goed liggen in de groep. Dus als iemand hen om hulp vraagt zeggen ze zelden “neen”. En zo komt het dat er teveel op hun bord komt te liggen en dat ze vroeg of laat kraken onder alle druk.”

Het is het aan de leidinggevende om op de juiste manier met zulke karakters om te gaan. “Als werkgever is het natuurlijk zeer verleidelijk om alle moeilijke klussen door te spelen naar die ene werknemer die ze altijd zonder morren aanvaardt en perfect afhandelt. Maar het is ook de snelste manier om die persoon compleet te overbelasten. En dan bent u die vroeg of laat kwijt. Daar moeten leidinggevenden echt meer op letten.”

Lees het volledig artikel op vacature.com.

Lees ook:

Steeds meer langdurig zieken bij burn-out

Een hoog loon zonder duizelingwekkende werkuren? In deze jobs kan het

Test: Loop jij risico op een bore-out?