Eén boek op de drie wordt buiten de boekhandel gekocht

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Vlaanderen gebeurt bijna één op de drie boekenaankopen in een warenhuis of via het internet. Ruim de helft van de boeken is gekocht in een boekhandelketen en amper 3,3% in de zelfstandige boekhandel. Dat meldt de VRT zaterdag. De cijfers komen uit een studie van GfK Panelmarkt, in opdracht van het departement cultuur, jeugd en media van de Vlaamse overheid. De studie is bedoeld om het effect te kunnen meten van de gereglementeerde boekenprijs.

56% van de boeken wordt gekocht in een boekhandelketen en amper 3,3% in een zelfstandige boekhandel. Ook daar zijn cijfers van verzameld: in 2016 waren er in Vlaanderen 276 boekhandels: 155 filialen van een centraal gestuurde keten (bijvoorbeeld Standaard Boekhandel) en 121 zelfstandige en onafhankelijke boekverkopers.

De gemiddelde prijs bij de lokale boekhandel ligt een stuk hoger dan in de supermarkt of het internet. Dat heeft ermee te maken dat de grootdistributie vooral goedkopere strips en kinderboeken verkoopt.

Alles samen zijn in 2016 in Vlaanderen 14,41 miljoen boeken verkocht voor een totaal bedrag van 188,55 miljoen euro. Dat betekent een gemiddelde prijs van 13,08 euro.

De Vlaamse regering heeft, na lang soebatten, de gereglementeerde boekenprijs (GBP) ingevoerd, op voorstel van minister van cultuur Sven Gatz (Open VLD). De nieuwe regels zijn van kracht sinds 1 juli van dit jaar. Dat betekent dat de uitgever de prijs voor elk nieuw boek bepaalt, en dat boekverkopers daar gedurende zes maanden na verschijnen maximaal 10% korting op mogen geven. De GBP moet onder meer de kwaliteitsboekhandel ondersteunen. Veel van die zelfstandige boekhandelaars leggen het loodje tegenover de grootwarenhuizen en internetwinkels.

bron: Belga