Was ‘de Reus’ ook betrokken bij aanslag op topman van rijkswacht?

Had Christiaan B., die vermoedelijk de Reus is van de Bende van Nijvel, ook een aandeel in een aanslag op rijkswachtmajoor Herman Vernaillen? Dat lijkt niet ondenkbaar. Er zijn namelijk een aantal gelijkenissen tussen de robotfoto van die medeplichtige en de robotfoto van de Reus van de Bende.

lbo

© BELGA

De aanslag op Herman Vernaillen gebeurde in oktober van 1981. Twee mannen schoten van dichtbij op de majoor in zijn eigen woning, met machinegeweren. De echtgenote van de rijkswachttopman, die toen ook thuis was, raakte ook gewond en bleef voor 40 procent invalide. Na meer dan 30 jaar weet de majoor zelf nu wie hem die bewuste avond beschoten heeft. “Dat waren Bouhouche en Beijer”, zegt de man aan De Morgen-journalist Douglas De Coninck. “Beijer heeft dat zelf toegegeven nadat de zaak verjaard was.”

De aanslag had mogelijk te maken met een onderzoek dat Vernaillen voerde naar een drugsschandaal binnen de rijkswacht. Madani Bouhouche en Robert Beijer waren zelf in dienst als rijkswachter bij de sectie Drugs. De aanslag was vermoedelijk een poging om Vernaillen te intimideren in het onderzoek naar de fraude, waar Bouhouce en Beijer vermoedelijk zelf bij betrokken waren. De aanslag bleef lang onopgehelderd. Dat kwam onder andere omdat Bouhouche betrokken was bij het onderzoek naar de aanslag die hij zelf gepleegd had en het onderzoek manipuleerde.

© BDW

Voor de aanslag bij Vernaillen thuis hadden Beijer en Bouhouche een gestolen Mazda 626 gebruikt. De diefstal gebeurde een maand eerder in Brussel. Dankzij een getuige die alles had zien gebeuren, kon er een robotfoto opgetekend worden van de autodief. En het is die foto die opvallende gelijkenissen toont met de robotfoto van de Reus van de Bende van Nijvel. Meer nog: volgens de getuige was de dader ongeveer 27 jaar oud. In 1981 had ook Christiaan B., de Reus, die leeftijd.

En de broer van Christiaan B. zegt dat die een kennis was van Bouhouche en Beijer, al ontkent die laatste dat.

Lange reeks misdaden en delicten

Ex-BOB’er Bouhouche en zijn oud-collega Robert Beijer moesten zich in 1994 en 1995 voor het hof van assisen verantwoorden voor een lange reeks van misdaden en delicten, gepleegd tussen 1981 en 1989. Na een proces van vijf maanden bleven bepaalde feiten waarvan ze werden verdacht, echter onopgehelderd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen