Afgezette Catalaanse minister-president: “Autonomie afnemen is wil van burgers negeren”

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont heeft zaterdag om 14.30 uur een korte televisietoespraak gehouden. HIj roept op tot vreedzaam verzet.

km

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft zaterdag de bevoegdheden van de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont afgenomen.

In een televisietoespraak reageert Puigdemont dat hij vindt dat het afnemen van de autonomie een absolutie negatie is van de wil van de Catalaanse burgers. De ex-minister-president riep de burgers op tot vreedzaam verzet tegen de door Madrid besloten dwangmaatregelen en tot het “stichten van een vrij land”. “Het is zeer duidelijk dat de beste manier om te beschermen wat we nu al verworven hebben, is door ons vreedzaam te verzetten tegen artikel 155”, aldus Puigdemont.

Gisteren kondigde de Spaanse premier al aan dat de Catalaanse regering wordt afgezet, het parlement wordt ontbonden en dat er op 21 december regionale verkiezingen volgen. De uitspraak van Puigdemont volgt wat waarnemers al verwachtten: het is namelijk nog niet duidelijk hoe Madrid de ingrepen wil uitvoeren. De grootste pro-onafhankelijkheidsgroepen hadden eerder al tot burgerlijke ongehoorzaamheid opgeroepen en riepen ambtenaren op om geen bevelen van Madrid op te volgen.

Zaterdag raakte bekend dat vicepremier Saenz de Santamaria de meeste bevoegdheden van minister-president Puigdemont en de viceminister-president overneemt. De bevoegdheden zouden in principe bij de Spaanse premier Mariano Rajoy terechtkomen, maar die schuift ze door.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer