In Kortrijk geeft de videoref wél strafschop… maar Genk laat 9 op 9 liggen

Racing Genk is er na de zes op zes tegen topclubs Club Brugge en Anderlecht niet in geslaagd in Kortrijk een verlengstuk te breien aan zijn goede reeks. Na een slappe pot voetbal werd het 0-0, al hadden de Limburgers in de slotfase wel een uitgelezen kans om te scoren in de slotfase, maar Karelis liet na tussenkomst van de videoref een strafschopdoelpunt liggen.

jvh

“Wat moet gebeuren, zal gebeuren”, besefte Yannis Anastasiou vooraf. Zijn vervanger (Jankovic? Leekens?) stond al klaar, zijn derde match van de laatste kans was ook écht zijn laatste kans. Een waterkansje zelfs. Het sfeertje in het Guldensporenstadion was er naar: doods, zwarte vlaggen, rookbommen… het onthaal van de Maleisische eigenaar, die vandaag de plannen voor het nieuwe stadion voorstelt, had vrolijker kunnen zijn. Maar, het dient gezegd, KVK, met Perbet in de plaats van Budkivskyi naast Chevalier, meldde zich niet als een geslagen ploeg. Het nam een betere start dan een lauw Genk, nochtans gesterkt door een zes op zes tegen Anderlecht en Club Brugge én zicht op een plaats in de op zes, met meteen kansen voor Chevalier, Azouni en Kovacevic. Met een tegenprik via Samatta herstelden de bezoekers evenwel snel het evenwicht. Kortrijk plooide terug maar behield nu beter de organisatie, al kon Aido alweer twee keer van dichtbij inkoppen, zonder schade evenwel. Neen, dit was niet het soepele Genk van de voorbije matchen, voor de rust kwam Kortrijk maar één keer in problemen maar Kaminski redde knap de poging van Samatta, meteen de beste kans van die eerste helft.

Waar Kortrijk in die eerste 45 minuten ook héél goed mee weg kwam: de aanslag van Azouni op Pozuelo had rood verdiend. Nu volgde niet eens een gele kaart. En ook geen reviewcommissie, aangezien er een videoref aanwezig was. Maar die zou zich later laten opmerken.

Na de rust evenwel voerde Genk de druk op. Aanvankelijk zonder al teveel inspiratie. Kortrijk vocht voor wat het waard was maar kwam nog maar sporadisch aan de overkant. Want Genk trok nu toch het niveau en het tempo wat omhoog en dwong nu de ene kans na de andere af. Maar Samatta noch Ingvartsen, elk twee keer, deden er iets mee. Waarop Karelis zijn eerste speelminuten van het seizoen kreeg. Maar Kortrijk wilde niet wijken, Budkivskyi, ingekomen voor de zwakke Perbet, had zelfs nog kunnen verrassen.

Dan zorgde de Oekraïner maar aan de overkant voor de meeste opwinding toen hij in een luchtduel met Colley de bal met zijn arm wegdevieerde. Ref Smet zag er eerst geen probleem in maar op aangeven van videoref Delacourt ging de ref toch kijken naar de beelden. Om dan tot woede van heel Kortrijk toch naar de stip te wijzen. Kortrijk en Anastasiou naar de slachtbank leek het maar Kaminski dacht er anders over en ranselde met een geweldige save de strafschop van Karelis uit doel. Genk bleef steken op een teleurstellende 0-0 en mist de kans op top 6. En Kortrijk? Het blijft zeer de vraag of de O-0 en Kaminski coach Anastasiou van een ontslag redden. Maar aan de mentaliteit van zijn ploeg kan niet worden getwijfeld.

Aangeboden door onze partners