Politie waarschuwt voor hardnekkige oplichterstruc: “Je kan honderden euro’s verliezen”

© BELGAIMAGE

De Federale Computer Crime Unit en ING bank waarschuwen voor oplichters die via de telefoon vooral senioren geld proberen af te troggelen. Door misbruik te maken van hun veelal beperkte computerkennis, ontfutselen ze de ouderen honderden euro’s.

Joost Freys

In de woonkamers van verschillende Leuvenaars rinkelde de afgelopen dagen nog eens de vaste telefoon. “Toen ik de hoorn van de haak nam, kreeg ik een vrouw aan de lijn”, getuigt S.K., die liever anoniem blijft. “Ze beweerde van de helpdesk van Microsoft te zijn en zei dat ze gemerkt had dat er een virus op onze computer stond. Daarop vroeg ze mij om een programma te downloaden, zodat ze die vanop afstand kon bedienen.” S.K. voelde dat er iets niet klopte en kon de vrouw afschepen. Maar andere slachtoffers hadden minder geluk. “Uiteindelijk weten de oplichters vanop afstand de controle over uw pc over te nemen”, zegt Walter Coenraets, diensthoofd van de Federale Computer Crime Unit. “Ze tonen dan aan dat er een probleempje is met een programma, wat bijna voortdurend het geval is bij de meeste mensen. Ze lossen het op en vragen of je wil dat Microsoft voortdurend bijstand biedt. Neem je een abonnementje dan moet je geld storten. Maar zelfs wie dat weigert, kan geld kwijtraken. Doordat ze de controle kunnen overnemen, kunnen ze op slinkse wijze geld overschrijven.”

Volgens Coenraets zijn senioren het favoriete slachtoffer van de bende. “Via het telefoonboek kennen ze de naam van hun slachtoffers en hun woonplaats. Door dat subtiel te vermelden, wekken ze de indruk écht van Microsoft te zijn. Ze zijn zo goed georganiseerd dat ze niet alleen in het Engels, maar ook in het Nederlands hun slachtoffers aanspreken. De zogeheten Microsoft-scam is al lange tijd een probleem, we krijgen het vooralsnog niet uitgeroeid. Slachtoffers verliezen soms honderden euro’s.”

Wat als je toch gebeld wordt?

Ook bij ING zijn ze op de hoogte dat fraudeurs volop Vlamingen opbellen. De bank heeft een nieuwe waarschuwing gepubliceerd op haar website. “Microsoft zal u nooit ongevraagd bellen”, zegt ING.

Zowel ING als de politie raadt aan duidelijk te maken aan de oplichters dat je niet gediend bent van hun telefoontje en op te leggen. “Vertel ook nooit uw kaartnummer, uw geheime codes of de codes die op uw kaartlezer verschijnen. “

Liep het tóch fout, dan raadt ING aan om meteen de verbinding met het internet te verbreken. “Voer vervolgens een antivirusscan uit en verwijder alle kwaadaardige software. Vergeet ook niet om van al uw accounts het wachtwoord te veranderen.”

Wie geld verloor, doet het best een aangifte bij de politie. “Met die pv kan je bij je bank aantonen dat je het slachtoffer bent van oplichters. Dat kan helpen om geld te recupereren”, aldus Coenraets. “Laat ook je computer nakijken.”

> OVERZICHT. Hoe herkent u Microsoftfraude? <

1. Iemand belt u op en vertelt u in het Engels of Nederlands dat hij of zij voor Microsoft werkt en uw computer is besmet door een virus. Hij stelt u voor om het probleem op afstand te verhelpen.

2. Daarop vraagt hij u om een programma te downloaden op uw computer, zodat hij die op afstand kan bedienen. Als u dat doet, bent u vanaf dat ogenblik de controle over uw computer kwijt. De cybercrimineel kan er op elk moment in binnendringen om uw gegevens te stelen.

3. Vaak toont de cybercrimineel u enkele technische schermen om te ‘bewijzen’ dat uw computer besmet is en hij die kan herstellen.

4. Vervolgens vraagt de cybercrimineel u om te betalen voor zijn diensten. Hij doorloopt met u een reeks betaalschermen, waarin hij u vraagt om velden in te vullen met uw rekeningnummer, uw geheime code en de code die op uw kaartlezer verschijnt. Met die codes kan hij nadien verschillende overschrijvingen uitvoeren, voor een veel hoger bedrag dan hij eerst had aangekondigd. Als u weigert om te betalen, kan de cybercrimineel agressief worden en ermee dreigen uw computer te blokkeren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen